Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Chocotorta (argentinsk kiksekage)

Thomas NielsenThomas Tranegaard Nielsen
   

Thomas er skolelærer, bl.a. i madkundskab og engelsk, han er en flittig amatørbager og overall madnørd, og så udvikler han stort set alle sine opskrifter selv - de fleste findes her på siden. Thomas er vært i GastroFuns TV-køkken, samt medejer og del af redaktionen her på siden. Du kan også se ham i MasterChef 2021.

8. maj 2022
Lækker argentinsk kiksekage, der er lidt tiramisu-inspireret. Kaffedesserten indeholder bl.a. karamel, flødeost og alkohol, så den er velegnet til kaffen eller som en dessert.
Chocotorta - argentinsk kiksekage

Opskrift på chocotorta (argentinsk kiksekage)

Det argentinske køkken er ikke ét, vi ofte møder her i Danmark. Det eneste jeg umiddelbart selv kender er store bøffer, chimichurri og malbec-vin. Og så er der selvfølgelig dulce de leche [dulse det lætje], som de fleste herhjemme efterhånden også har stiftet bekendtskab med. Dulce de leche er kondenseret mælk, der er reduceret til en karamelagtig, fed og fyldig creme, der kan smøres på et stykke brød eller bruges i desserter. I Argentina bruges den i virkelig mange populære desserter og kager – bl.a. i den populære chocotorta. 

Chokotorta spises til alle mulige former for fester og sammenkomster. Den er nem at lave, fordi den ikke skal bages, men blot samles – og den skal helst laves i god tid, så den kan nå at sætte sig. Måden den er lavet på, minder faktisk en del om tiramisu som, hvis du spørger mig, er den absolut bedste dessert, der findes! Hvor den stammer fra er uvist, men en gængs teori er, at den startede som en tiramisu-inspireret opskrift på æsken til de argentinske chokoladekiks Chocolinas, som traditionelt bruges til chocotorta. Samme historie gælder jo i øvrigt for brunsvigeren her hjemme, som efter sigende første gang kom på skrift på siden af en pakke mel. Men det er en anden historie.  

Hvad er der i?

Chokoladekiks (Chocolinas, hvis det skal være autentisk) dyppet i kaffe eller mælk, så de bliver bløde, og en creme på mascarpone eller almindelig flødeost, dulce de leche og evt. noget alkohol! Det kunne f.eks. være den populære Hesperidina, som man desværre ikke kan skaffe i Danmark. Men så må man nøjes med en Triple Sec. Er man vild med kaffe, så kan man lige slå et smut forbi Mexico og låne noget Kahlua. 

God fornøjelse 


Chocotorta - argentinsk kiksekage
Antal: 8 personer

Chocotorta (argentinsk kiksekage)

Lækker argentinsk kiksekage, der er lidt tiramisu-inspireret. Kaffedesserten indeholder bl.a. karamel, flødeost og alkohol, så den er velegnet til kaffen eller som en dessert.
Forfatter: Thomas Tranegaard Nielsen
Ret: Dessert, Sødt
Køkken: Sydamerikansk
Forb. tid: 15 minutter
Hviletid: 5 timer

Ingredienser

  • 400 gram Dulce de leche karamelliseret mælk
  • 400 gram Flødeost stuetemperatur
  • 25 gram Creme Fraiche
  • 2 gram Salt
  • 500 gram Chokoladekiks Chocolinas. Kan erstattes af kakaosmåkager eller Oreos uden den hvide creme
  • 1 deciliter Espresso
  • 1 deciliter Triple sec eller Esperidita/Kahlua

Pynt

  • 50-100 gram Mørk chokolade +70 %

Sådan gør du

  • Kom dulce de leche, flødeost, creme fraiche og salt i en skål og pisk det til en jævn masse med en elpisker.
  • Læg bagepapir i bunden af en form – springform eller en anden bageform eller fad.
  • Bland espresso og alkohol i en dyb tallerken eller et lille fad.
  • Dyp kiksene i kaffeblandingen og læg dem i et jævn lag, så de dækker bunden.
  • Fordel nu et lag af cremen, så det dækker kiksene.
  • Fortsæt til du ikke kan lave flere lag. Hvor mange lag du får afhænger af størrelsen på din form.
  • Dæk formen med film og stil den i køleskabet i mindst 5 timer, men gerne til dagen efter.
  • Riv eller skrab chokoladen til spåner og pynt kagen inden servering.