
Opskrift på chili con carne med chokolade og kanel
En god chili con carne skal have smagsdybde og gerne indeholde flere slags chili.
Især den røgede chipotle-chili er virkelig lækker og kan varmt anbefales.
Spidskommen, kanel og mørk chokolade hører også til.
Lad dig ikke afskrække af chokoladen – den passer godt i de mængder, som bruges i opskriften herunder.
Man aner chokoladen, som afrunder chilistyrken med sødme og umami uden at overdøve.
Et godt tilbehør er en frisk guacamole med lime og lidt tortilla-chips.
Det giver syre, fedme og knas som modspil til det umami-tunge i chili con carnen.

Chili con carne med chokolade og kanel
Ingredienser
Chili con carne
- 400 gram Hakket Oksekød
- 2 stk. Løg
- 2 fed Hvidløg
- 100 gram Bønner tørrede brune bønner
- 2 spsk. Tomatpure
- 1 dåse Tomater flåede
- 0.5 tsk. Chili knust
- 1 spsk. Chili chipotle
- 1 tsk. Paprika
- 1 tsk. Spidskommen
- 1 tsk. Kanel
- 1 spsk. Tamari
- 30 gram Mørk chokolade ca. 30-35 g mørk bitter chokolade, minimum 70 %
- Groft salt
- Peber fra kværn
- Olie til stegningen
Guacamole
- 1 stk. Lime
- 1 stk. Avocado
- 0.5 tsk. Flormelis
- 1 fed Hvidløg knust
- Koriander frisk
Servering
- Jalapenos efter smag
- Tortillachips efter smag
Sådan gør du
Chili con carne
- Bønnerne udblødes i koldt vand natten over.
- Hæld vandet fra bønnerne, og kog i nyt saltet vand ca. 1 time, til de er møre.
- Sigt vandet fra.
- Pil løg og hvidløg, hak dem fint, og sautér i lidt olie i et par minutter.
- Tilsæt kødet, og rør godt rundt.
- Tilsæt tomatpuré, spidskommen, kanel, paprika, knust chili og hakket chipotle-chili.
- Kog et par minutter, og tilsæt flåede tomater.
- Lad simre minimum ½ time, gerne længere.
- Smag til med salt, peber og tamari, og tilsæt de kogte bønner.
- Rør finthakket chokolade i saucen, og smag til med salt, peber og evt. mere chili.
Guacamole
- Skrab kødet ud af avocadoen, og hak det groft med koriander, hvidløg limesaft, salt og lidt flormelis.
Servering
- Servér chili con carnen med guacamole, lune tortillachips og jalapeños.