Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Blomkålsgratin

Gyldendal

Forlaget Gyldendal - www.gyldendal.dk

4. juli 2019
med persille og estragon

Opskrift på blomkålsgratin

Blomkålsgratin er rigtig mormormad og en af de meget undervurderede klassikere.

Gratin stammer fra Frankrig, og navnet kommer af det franske ord, gratter, der betyder at “kradse” eller “skrabe” – traditionelt set bestod retten nemlig af de rester, man havde fra de foregående dage.

En klassisk gratin er dækket med rasp, ost eller brødkrummer, hvilket giver den karakteristiske sprøde og gyldne overflade.

Denne opskrift giver en lidt sundere udgave af den klassiske blomkålsgratin, da den er lavet på fedtreduceret mandelmel. Derfor har den et mere moderne og let udtryk over sig.

Vi har opskriften fra bogen: “Naturlig mad“. Forfatteren Katrine Tuborgh skriver følgende om opskriften:

“En favorit blandt børn og voksne. Husk at få lavet rigeligt, for det bliver spist, og om ikke andet kan det lige vendes på en pande næste dag som en del af morgenmaden. Hvis du har grøntsagsrester i køleskabet, er gratin også en god måde at få dem brugt på. Skal der være ekstra glæde blandt børnene, pyntes gratinen med god bacon i strimler, før den bages.”


Antal: 4 personer

Blomkålsgratin

med persille og estragon
Forfatter: Gyldendal
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 35 minutter

Ingredienser

  • 1 stk. Blomkål Et blomkålshoved i buketter
  • 100 gram Smør
  • 2 spsk. Mandelmel Fedtreduceret
  • 2 deciliter Kokosmælk Eller kokosfløde
  • 4 deciliter Hvid sauce
  • 5 stk. Æg Æggehvider og blommer skilt
  • Krydderurter Finthakket estragon og persille
  • Muskatnød Efter smag
  • Salt
  • Peber Fra kværn
  • Sesamfrø Til pynt

Sådan gør du

    1. Find en gryde.
    2. Dæk bunden med lidt vand.
    3. Kom blomkålsbuketterne i gryden.
    4. Tænd for komfuret og damp blomkålen let.
    5. Hæld vandet fra og lad blåmkålen dryppe godt af.
    6. Tænd ovnen på 200 grader.
    7. Kom smørret i en gryde.
    8. Lad smørret smelte.
    9. Tilsæt nu mel under piskning.
    10. Tilsæt kokosmælk under omrøring.
    11. Lad opbagningen tykne.
    12. Tilsæt hvid sauce, æggeblommer, krydderurter, muskatnød, salt og peber.
    13. Lad opbagningen køle af.
    14. Find i mellemtiden en skål.
    15. Kom æggehviderne i skålen.
    16. Pisk hviderne stive.
    17. Rør forsigtigt opbagningen i de stive æggehvider lidt efter lidt.
    18. Find et ildfast fad.
    19. Smør fadet med lidt olie.
    20. Fordel blomkålsbuketterne i fadet.
    21. Hæld æggemassen henover blomkålsbuketterne i et jævnt lag.
    22. Drys eventuelt lidt knuste sesamfrø på toppen.
    23. Sæt gratinen i den nu varme ovn-
    24. Bag i cirka 30 minutter til gratinen er gennembagt og gylden på toppen.
    25. Tag den færdige gratin ud af ovnen og lad den afkøle lidt.