x
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
opskrift

Bagte kastanjer i ovn

PER ASMUSSEN | 19. oktober 2020

Mit bud på en opskrift på den lækre delikatesse: Ristede kastanjer. 

Kastanjer er en nød, så skallen kan ikke spises. De skal bages møre, så man kan fjerne skallen og spise dem.

De kastanjer vi typisk spiser herhjemme i Danmark kommer enten fra Frankrig, Spanien, Italien eller Tyrkiet. 

Jeg elsker at være på vores lokale marked, hvor jeg især hos fiskemanden og grønthandleren får viden om mine råvarer, samt råd til tilberedningen.

Den grønthandler jeg købte mine kastanjer hos fortalte mig at de lige var gået fra sæsonen med franske kastanjer til spanske, hvor disse kommer fra. Udover at spise dem sammen med koldt smør, flagesalt og et glas rødvin, så fortalte han mig at den autentiske måde at tilberede dem på er at lave dem i en kulgrill eller bål for at få røgsmag med. Hans råd derudover var at snitte dem på den flade side og give dem så høj varme som overhoved mulig i ovnen.

Herhjemme er der ikke den store tradition for at spise kastanjer, måske fordi de fleste kastajnetræer er med hestekastanjer, som ikke er spiselige!?

Forskellen på de to kastanjetyper kan også ses på skallen. Der er få, store tykke pigge på hestekastanjen, mens hele spisekastanjen er dækket af små tynde pigge. 

Bagte kastanjer i ovn


Bagte kastanjer i ovn

No ratings yet
Udskriv Pin
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Antal: 3 personer
Forfatter: Per Asmussen

Ingredienser

  • 500 gram Kastajner
  • Groft salt
  • Smør til serveringen
  • Flagesalt til serveringen

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 225 grader varmluft.
    Din værste fjende i kastanjer er fugt, der fører til råd.
    Derfor er det vigtigt at de holdes tørre indtil de skal spises. 
    Tør dem godt af inden du skal tilberede dem også.
    Kom salt i bunden af et ildfast fad.
    Skær et lille kryds med en skarp kniv i den flade del af kastanjerne.
    Kom dine kastanjer i fadet med snitsiden opad. De kommer til at åbne sig, så det skal de gøre opad.
    Saltet holder dem stabile, så de ikke vælter og suger evt. lidt fugt.
    Kom dem i ovnen og tilbered dem i 10 minutter.
    Skru ned til 200 grader og lad dem tilberede 10-20 minutter mere. Det afhænger af deres størrelse, da de skal blive møre og åbne sig.
    Tag dem ud af ovnen og lad dem køle af på en rist i et par minutter.
    Skræl dem direkte ved bordet og spis dem sammen med koldt smør og flagesalt (samt rødvin:-)).
    Velbekomme.
    Bagte kastanjer i ovn
    Bagte kastanjer i ovn

Om forfatteren


Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.