
Opskrift på bagte æbler (bålmad)
Lækre fyldte æbler bagt over bål.
Vi har opskriften fra bogen: “Bålkogebogen – smagfulde naturoplevelser for hele familien“, skrevet af Jon Lindberg, der skriver følgende om opskriften:
“Prøv at lave retten her i æblesæsonen – med æbler og nødder plukket i haven eller på vej til bålpladsen. Der er noget virkelig tilfredsstillende ved at finde nogle af sine hovedingredienser i naturen og tilberede dem ved bålet bagefter. Den kan selvfølgelig også laves med købte æbler på alle tider af året. Er du vild med den, så prøv den med forskellige æblesorter fra gang til gang, og find din favorit.”
Opskriften kræver en støbejernspande med plads til alle æblerne.

Bagte æbler (bålmad)
Ingredienser
Fyldte æbler
- 4 stk. Æbler store eller 8 små
- 1 håndfuld nødder hasselnødder eller andre nødder
- 100 gram Smør
- 100 gram Honning
- 0.5 tsk. Kanel
Tilbehør
- Creme Fraiche valgfrit
- Flødeskum valgfrit
Sådan gør du
- Tænd et mellemstørrelse bål, og lad det brænde ned til gløder.
- Skær toppen af æblerne, og udhul dem med en ske.
- Sørg for ikke at skære igennem bunden, for så løber fyldet ud.
- Hak nødderne, og rist dem på panden.
- Bland dem med de øvrige ingredienser i en skål eller plastikpose.
- Fordel fyldet i æblerne, og sæt toppen på som låg.
- Snit nogle små, spidse pinde til at fæstne toppen med.
- Sæt æblerne tæt sammen i panden.
- Skrab gløderne ud i en cirkel med et hul i midten, hvor panden sættes.
- Dermed får æblerne varme fra alle sider.
- Nyd synet og duften, mens æblerne bages møre.
- Flyt dem rundt på panden undervejs, så de får varme på alle sider.
- Når æblerne er møre og fyldet smeltet, tages panden fra varmen.
- Lad dem stå lidt, inden I spiser dem, så I ikke brænder jer på det varme fyld.
- Spis dem, som de er, eller med cremefraiche eller flødeskum til.