Chilier kommer oprindelig fra Mellemamerika, men har siden Columbus tid bredt sig over hele Verden. De tre store Verdenskøkkener – majskøkkenet fra Amerika, hvedekøkkenet fra Mellemøsten (Europa) og riskøkkenet fra Asien – har hver deres særegne opskrifter på chilipastaer.
Nogle eksempler på chilipasta fra de tre køkkener er:
- Majskøkkenet (Mexico)
2. Hvedekøkkenet
3. Riskøkkenet
- Sempio Gochujang (Korea)
- Sambal Oeleg (Indonesien)
- Sort Thai Chilipasta
Der findes i dag utrolig mange varianter af chilipastaer i handlen, men de er ofte ikke egnsspecifikke. Desuden bruges tusindvis af forskellige friske og tørrede chilisorter individuelt direkte i madretter – også i egnsretter. Fusionskøkkenet opstår, når man blander råvarer fra de tre Verdenskøkkener for at lave en ny ret og det kan der komme megen god mad ud af. Alligevel synes jeg, det er spændende at servere originale retter fra de tre Verdenskøkkener separat; moles fra Mexico, karry-retter fra Indien, tom yam kung og pad thai fra Thailand, wok retter fra Kina osv.