Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Chilipasta

Jens Folke KøkkenkemistenKøkkenkemisten
 

Jens Folke, også kendt som Køkkenkemisten har altid brændt for at lave kvalitetsmad af gode råvarer og gerne helt fra grunden. Han fileterer fisk, slagter lam, opskærer rådyr, grise og gæs, laver pålæg og pølser, salter, varm- og koldrøger, tilbereder sous vide, samler spisesvampe og sanker vilde planter. Han har tidligere holdt kokkekurser for LOF i Holbæk, og fra 2014-2022 har han haft artikler i næsten hvert nummer af Dansk Kemi. Han er tourguide i Foreningen til Svampekundskabens Fremme, medlem af Det Danske Gastronomiske Akademi og skriver som forsker om gastronomi på Lex.dk, Danmarks on-line nationalleksikon.

19. september 2024

Chilier kommer oprindelig fra Mellemamerika, men har siden Columbus tid bredt sig over hele Verden. De tre store Verdenskøkkener – majskøkkenet fra Amerika, hvedekøkkenet fra Mellemøsten (Europa) og riskøkkenet fra Asien – har hver deres særegne opskrifter på chilipastaer. 

Nogle eksempler på chilipasta fra de tre køkkener er:

  1. Majskøkkenet (Mexico)
Pico de gallo (tomatsalsa) 
Frisk og lækker Pico de gallo (tomatsalsa) opskrift med solmodne tomater, rødløg, chili, hvidløg og koriander marineret i limesaft og salt. Perfekt til tacos, burritos eller som en snack med tortillachips. Læs opskriften her!
Læs opskriften her
Pico de gallo (tomatsalsa)
Fermenteret salsa
Sådan har du sikkert aldrig prøvet at spise en salsa: Ingredienserne fermenteres, hvilket giver masser af smag og dybde til retten.
Læs opskriften her
Fermenteret salsa
Salsa verde med ramsløg
Læs opskriften her

2. Hvedekøkkenet

Pilpelchuma – Hebraisk
Oplev Pilpelchuma – en mild og krydret chili- og hvidløgspasta fra det jødisk-libiske køkken, perfekt som marinade, smagsgiver eller tilbehør.
Læs opskriften her
Zhoug – Yemenitisk Chilipasta
Prøv en autentisk Zhoug – en kraftig, grøn chilipasta fra Yemen, lavet med friske urter og krydderier. Perfekt som smagsgiver i dips eller til grillet kød.
Læs opskriften her
Harissa – Tunesisk Chilipasta
Lær at lave autentisk harissa – en kraftfuld, krydret chilipasta fra Tunesien, ideel til marinader, dips og krydring af retter.
Læs opskriften her

3. Riskøkkenet

  • Sempio Gochujang (Korea)
  • Sambal Oeleg (Indonesien)
  • Sort Thai Chilipasta

Der findes i dag utrolig mange varianter af chilipastaer i handlen, men de er ofte ikke egnsspecifikke. Desuden bruges tusindvis af forskellige friske og tørrede chilisorter individuelt direkte i madretter – også i egnsretter. Fusionskøkkenet opstår, når man blander råvarer fra de tre Verdenskøkkener for at lave en ny ret og det kan der komme megen god mad ud af. Alligevel synes jeg, det er spændende at servere originale retter fra de tre Verdenskøkkener separat; moles fra Mexico, karry-retter fra Indien, tom yam kung og pad thai fra Thailand, wok retter fra Kina osv.