Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Harissa – Tunesisk Chilipasta

Jens Folke KøkkenkemistenKøkkenkemisten
 

Jens Folke, også kendt som Køkkenkemisten har altid brændt for at lave kvalitetsmad af gode råvarer og gerne helt fra grunden. Han fileterer fisk, slagter lam, opskærer rådyr, grise og gæs, laver pålæg og pølser, salter, varm- og koldrøger, tilbereder sous vide, samler spisesvampe og sanker vilde planter. Han har tidligere holdt kokkekurser for LOF i Holbæk, og fra 2014-2022 har han haft artikler i næsten hvert nummer af Dansk Kemi. Han er tourguide i Foreningen til Svampekundskabens Fremme, medlem af Det Danske Gastronomiske Akademi og skriver som forsker om gastronomi på Lex.dk, Danmarks on-line nationalleksikon.

11. september 2024
Lær at lave autentisk harissa – en kraftfuld, krydret chilipasta fra Tunesien, ideel til marinader, dips og krydring af retter.

Opskrift på harissa – tunesisk chilipasta

Harissa er en krydret chilipasta med rødder i Tunesien, som har vundet popularitet i hele Mellemøsten og Nordafrika. Denne alsidige sauce tilføjer dybde og varme til mange retter, og styrken kan nemt justeres ved at vælge forskellige typer chilier. Harissa er lavet med en base af chilier, rød peber, krydderier som spidskommen og koriander, og er beriget med citronsaft og olivenolie. Resultatet er en smagfuld og kraftig pasta, der kan bruges som marinade, i dips eller som krydderi i gryderetter. Perfekt til at løfte enhver ret med et strejf af varme og eksotiske smagsnuancer.


Antal: 4 Personer

Harissa – Tunesisk Chilipasta

Lær at lave autentisk harissa – en kraftfuld, krydret chilipasta fra Tunesien, ideel til marinader, dips og krydring af retter.
Forfatter: Køkkenkemisten
Ret: Tilbehør
Køkken: Middelhavet
Keyword: chili, Tilbehør
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 30 minutter

Ingredienser

  • 100 gram Chili Tørrede chilier efter eget valg – eller 3 stærke, røde, friske chilier (eller en kombination)
  • 5 gram Kommenfrø
  • 5 gram Spidskommenfrø
  • 5 gram Korianderfrø
  • 1 stk Rød peberfrugt
  • 1 stk Rødløg grofthakket
  • 90 gram Hvidløg ca. 3-4 fed hvidløg, grofthakkede
  • 10 gram Tomatpure
  • 30 gram Citronsaft
  • 5 gram Salt
  • 30 gram Olivenolie ekstra jomfruolivenolie + mere til at hælde over til sidst

Valgfri tilføjelser:

  • Mynte frisk eller tørret
  • Koriander frisk
  • Soltørrede tomater
  • Cayennepeber
  • Paprika

Sådan gør du

Tørrede chilier:

  • Hæld kogende vand over chilierne og lad dem trække i 30 minutter. Dræn dem og gem vandet.
  • Fjern stilke og frø fra chilierne. Brug handsker.

Friske chilier:

  • Fjern frø og frøstol fra chilierne og hak dem groft. Brug handsker.
  • Steg løg, hvidløg og chili ved middelvarme i 10-12 minutter, til de er mørke og næsten karamelliserede.
  • Grill peberfrugten, til skindet er sort. Dæk den med plastfolie, indtil den er kølet af, og fjern derefter skindet og frøstolen.
  • Rist koriander, kommen og spidskommen på en tør pande ved middel varme, indtil de dufter. Kværn dem derefter.
  • Blend chilier, peberfrugt, krydderier, hvidløg, tomatpuré og salt i en foodprocessor, mens du langsomt tilsætter olivenolie.
  • Justér konsistensen med enten drænvandet fra chilierne eller mere olivenolie.
  • Smag til med valgfri tilføjelser som mynte, koriander eller cayennepeber.
  • Kom harissaen i en steriliseret krukke og dæk overfladen med olivenolie. Den kan holde sig på køl i op til en måned.

Noter