
Jul og vaniljekranse hører sammen, og de små, vaniljeduftende kranse smager altså bare bedre, når du bager dem selv!
I denne opskrift er der rigelige mængder ægte vaniljekorn og finthakkede mandler, det smager godt og gør kagerne både sprøde og saftige på sammen tid.
Opbevar vaniljekransene i en kagedåse med et låg, der slutter ordentligt tæt. Det er afgørende for kagernes smag og sprøde konsistens.

Vaniljekranse
Ingredienser
- 250 gram Hvedemel
- 125 gram Sukker
- 1 stk. Vaniljestang
- 200 gram Smør eller margarine
- 1 stk. Æggeblomme
- 100 gram Mandler finthakkede eller mandelmel
Sådan gør du
- Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud med en lille, skarp kniv. Tag lidt af sukkeret op på skærebrættet og "mos" vaniljekorn og sukker sammen, så kornene adskilles. Bland hvedemel, sukker, vaniljesukker og finthakkede mandler i en skål eller dejfad. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i blandingen, til det ligner revet ost. Saml dejen med æggeblommen og ælt den sammen med let hånd. Læg dejen koldt i en time, indtil den skal bruges. Sæt en stjerneform i en kødhakker og kør dejen igennem maskinen. Alternativt kan du bruge en kraftig sprøjtepose med stjernetyl. Kom dejen i posen og form den til kranse. Form de 6-8 centimeter lange stænger til kranse og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag kagerne i 10-14 minutter ved 200 grader i almindelig ovn eller ved 180 grader i varmluftovn. Hold øje med dem, ovne varierer meget. De skal tage en smule farve, så er de færdigbagte. Læg de færdigbagte vaniljekranse på en bagerist, så de kan køle af. Opbevares i en tætsluttende dåse.
Noter
Om forfatteren
Anette er vild med at bage, især brød og kager. Klassiske danske retter og desserter fylder desuden meget i hendes hverdag.