ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Tarte Tatin

ANETTE SøSTRøM ASMUSSEN | 25. juni 2019

Simpel opskrift på klassisk fransk æbletærte: Tarte tatin.

Om historien bag denne “upside-down”-æbletærte er ren branding, eller om Tatin-søstrene rent faktisk skabte tærten ved et uheld, må forblive uvist, men historien er ikke desto mindre en sjov krølle på halen til denne lækre, karameliserede æbletærteklassiker.

Tarte tatin har angiveligt sine rødder i 1880’ernes Frankrig, 160 km. syd for Paris, på Hotel Tatin. Der findes forskellige variationer af baggrundshistorien, men den hyppigst brugte er den, hvor en travl og stresset Stéphanie Tatin forsøger at lave en traditionel æbletærte, men ved en fejl giver æblerne for lang tid i smørret og sukkeret på panden. Hun forsøger at redde de meget karameliserede æbler ved at lægge tærtedejen ovenpå panden med æbler og dernæst smide hele herligheden i ovnen. Da hun vender æbletærten ud af panden og serverer den for gæsterne, er de allesammen himmelhenrykte – og således er en højtelsket klassiker født.

Til en tarte tatin bruger man gerne enten Golden Delicious-, Granny Smith-, Fuji- eller Gala-æbler. Det har jeg i hvert fald læst. For skal jeg være ærlig, så ved jeg faktisk ikke, hvad jeg selv brugte, da jeg blot havde nogle tilfældige æbler med hjem fra mit arbejde. Dette var desuden mit første forsøg med en tarte tatin, så jeg var godt spændt! Det er noget nervepirrende først i sidste øjeblik, kort tid inden servering, at få afsløret, hvorvidt ens æbletærte er et hit eller en fiasko.

Her brugte jeg en færdig butterdej, så det var en såre simpel tærte at kreere.


Antal: 6 Portioner

Tarte Tatin

No ratings yet
Udskriv Pin Del på Facebook
Forfatter: Anette Søstrøm Asmussen
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Har du prøvet den her opskrift?Nævn os på @gastrofun.dk eller brug hashtag#gastrofundk!

Ingredienser

  • 4 Æbler Almindelig størrelse
  • 70 gram Sukker
  • 1 Vanilje stang
  • 1 package Butterdej En rulle

Sådan gør du

    1. Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovn.
    2. Start med at ordne æblerne: Skræl dem og fjern kernehusene.
    3. Skær æblerne i både på 1 centimeters tykkelse.
    4. Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud med kniven.
    5. Find en pande med en passende størrelse.
    6. Varm panden op ved svag varme.
    7. Drys noget af sukkeret på panden, så pandens bund lige dækkes.
    8. Lad sukkeret smelte. Sukkeret skal opvarmes langsomt, så det ikke brænder på, men blot bliver lækkert gyldent i farven.
    9. Når sukkeret er smeltet, tilsættes resten af sukkeret.
    10. Lad det sidste sukker smelte, ligeledes langsomt og ved lav varme.
    11. Sluk for panden med det nu karameliserede sukker.
    12. Tilføj vaniljekornene til karamellen.
    13. Læg sirligt æblebådene ovenpå karamelmassen (se billede).Tarte Tatin
    14. Lad æblebådene falde lidt sammen.
    15. Tag panden af varmen.
    16. Pak butterdejen ud.
    17. Placér butterdejen ovenpå æblerne - og pas på fingrene, så du ikke brænder dig.
    18. Prik nogle sporadiske huller i dejen med spidsen af en urtekniv (se billede).Tarte Tatin
    19. Sæt panden i den nu varme ovn.
    20. Bag din tarte tatin i cirka 30 min.
    21. Tag den nu færdige tarte tatin ud af ovnen.
    22. Find en tallerken med en større omkreds end din pande.
    23. Placér tallerkenen på toppen af panden og vend i en hurtig bevægelse tærten rundt og ud på tallerkenen.Tarte tatin
    Her serverede jeg æbletærten med flødeskum pisket med vaniljesukker. Vær altid påpasselig med ikke at piske fløden for hårdt, men stop gerne piskningen, inden du reelt set synes, at den er færdig: Flødeskummet har det med at "sætte" sig, når det har stået lidt.
     
     
     

Om forfatteren


Anette er vild med at bage, især brød og kager. Klassiske danske retter og desserter fylder desuden meget i hendes hverdag.