En dejlig løs speltotto, der smager af sommer, men som kan laves hele året, fordi der bruges frosne ærter. Retten er en vegetarret og et godt bud på en kødfri ret.

Opskrift på speltotto med ærter, citron og hasselnødder
En dejlig løs speltotto, der smager af sommer, men som kan laves hele året, fordi der bruges frosne ærter.
Retten er en vegetarret og et godt bud på en kødfri ret.
Vi har fået opskriften fra bogen: “Meget mere grønt fra River Cottage”.

Servings: Portioner
Speltotto med ærter, citron og hasselnødder
En dejlig løs speltotto, der smager af sommer, men som kan laves hele året, fordi der bruges frosne ærter. Retten er en vegetarret og et godt bud på en kødfri ret.
Ingredients
- 75 gram Hasselnødder med eller uden hinder
- 2 spsk. Olivenolie eller rapsolie
- 1 stk. Løg stort og hakket
- 4 fed Hvidløg skåret i skiver
- 250 gram Perlespelt eller perlebyg - gerne udblødt i koldt vand i 20 minutter
- 400 gram Ærter frosne
- 4 deciliter Grøntsagsfond
- 1 stk. Citron stor og usprøjtet
- Havsalt
- Peber Fra kværn
- Bredbladet persille Hakket (til serveringen)
- Olivenolie Ekstra jomfru. Til at dryppe med
Instructions
- Knus hasselnødderne groft med en morter og støder, eller pak dem ind i et viskestykke og bank dem med en kagerulle, så de går i stykker. Kom nødderne på en stegepande med 1 spsk. olie og lidt salt og steg forsigtigt i 1-2 minutter, til de er gyldne – pas på, de branker hurtigt. Vip dem over på en tallerken og stil dem til side.
- Varm 1 spsk. olie i en mellemstor gryde. Tilsæt løg og 1 nip salt og steg forsigtigt i cirka 10 minutter, til løget er blødt – rør rundt nogle gange undervejs. Tilsæt hvidløg og steg yderligere 1 minut. Tag panden af varmen.
- Skyl perlespelt eller perlebyg i en si og vip dem over i en gryde. Tilsæt 1 nip salt og hæld rigeligt koldt vand ved, så det dækker (kornene opsuger rigtig meget). Bring det i kog, skru ned for varmen og lad det simre, til kornene er møre. Byg tager 35-40 minutter, spelt cirka 20 minutter.
- Mens kornene koger, stilles gryden med bløde løg tilbage på varmen. Tilsæt halvdelen af ærterne og den varme bouillon. Bring det i kog og lad det simre i 2 minutter. Tag gryden af varmen og brug en stavblender til at gøre indholdet i gryden til en stærk grøn, tynd pure.
- Når kornene er knap møre, tilsættes den anden halvdel ærter. Lad det simre i 1-2 minutter, til både korn og ærter er møre. Hæld vandet fra.
- Vend spelt eller byg og ærter med den varme grønne pure (varm den eventuelt forsigtigt op igen). Krydr med salt og peber og rør rundt.
- Fordel speltottoen i varme serveringsskåle, riv citronskal over og drys med ristede hasselnødder. Tilsæt eventuelt lidt persille og dryp med ekstra jomfruolie. Halver citronen og giv hver skål et dryp saft. Krydr en ekstra gang med salt og peber og server.
Notes
Byt ud:
Korn: Brug brune ris i stedet for spelt eller byg.
Grønt: Erstat halvdelen af ærterne med små hestebønner – kom dem i en simrende spelt.