
Opskrift på spanakopita
Vegetarisk og autentisk græsk hverdagsret: Spanakopita.
Hvis du ikke tidligere har smagt Spanakopita, så har du en stor smagsoplevelse til gode! Kombinationen af det fyldige spinat- og fetafyld og de papirstynde flager af filodej er helt eminent. En simpel ret, der trods alt er aldeles delikat.
Denne opskrift er til 2 voksne og 2 børn.
Vi har opskriften fra bogen: “Grøn mad let at lave“, skrevet af af Kirsten Høgh Fogt & Marianne Kastberg. De siger følgende om opskriften:
“Spanakopita er en græsk spinatpie, der kan spises varm, lun eller kold. Den kan serveres som forret eller hovedret, med tzatziki og brød til – og passer også godt til en buffet.”

Spanakopita
Ingredienser
- 8 ark Filodej
Spinatfyld
- 450 gram Spinat Frossen, helbladet
- 1 stk. Løg
- 1 stk. Porre
- 2 fed Hvidløg
- 2 spsk. Olivenolie
- Salt
- Peber Fra kværn
Fetafyld
- 200 gram Feta
- 3 stk. Æg
- 0.5 tsk. Muskatnød Friskrevet
- 4 spsk. Parmesan Eller gruyère
Til pensling
- 50 gram Smeltet smør Eller olivenolie. Cirka.
Tilbehør
- Tzatziki
- Brød
Sådan gør du
SPINATFYLD
- Optø spinaten, og tryk den fri for væde.
- Pil og hak løget groft.
- Skyl og snit porren.
- Svits dem i olie på en stor pande, uden at de tager farve.
- Hak hvidløg fint og tilsæt sammen med spinat.
- Smag til med salt og peber.
- Når væden er næsten helt fordampet, er fyldet færdigt.
- Tag panden af varmen.
FETAFYLD
- Smuldr fetaen i en skål.
- Tilsæt resten af ingredienserne, og rør det sammen.
- Bland spinatfyldet i fetafyldet.
SÅDAN SAMLER DU PIEN
- Læg et ark filodej i et firkantet fad eller en bradepande (ca. 25 × 35 cm) – det må gerne hænge ud over kanterne.
- Pensl dejen med olivenolie eller smeltet smør.
- Læg 3 ark mere ovenpå – pensl det nye lag hver gang, og husk at holde den resterende dej tildækket af et fugtigt klæde.
- Og lad bare dejen hænge ud over kanterne – den bliver herligt sprød og ser dekorativ ud. Fordel fyldet ovenpå, og læg 4 ark filodej over – pensl hvert lag.
- Bag pien i ovnen ved 180 grader i ca. 30 minutter, til overfladen er gylden og sprød.