ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Sorte burgerboller

ANETTE SøSTRøM ASMUSSEN | 8. oktober 2019
Flotte sorte burgerboller med WOW-faktor. Burgere der får gæsterne til at undre sig! Smager akkurat som lækre briocheboller skal smage!

Sorte burgerboller har længe været supertrendy. De er festlige, anderledes og virkelig flotte.

Og det er nemt at lave sine egne sorte burgerboller!

Nu nærmer Halloween sig jo. Så hvad vil næsten være mere oplagt til Halloween end uhyggeligt flotte, sorte burgere? Jeg brugte disse sorte burgerboller til at lave denne Halloween-burger.

Sorte burgerboller


Halloween stammer fra Europa

Det er ikke forfærdeligt mange år siden, danskerne tog denne “amerikaniserede” højtid til sig.

Det kan nok diskuteres, hvorvidt det var den danske forbruger selv, der efterspurgte Halloween, eller om det blot var den danske detail, der øjnede endnu en indtjeningsmulighed og derfor “påduttede” danskerne denne højtid.

Vi plejer at sige, at Halloween stammer fra Amerika, men det er en sandhed med moderationer.

Halloween har faktisk sine rødder i den 2000 år gamle keltiske og europæiske festival ved navn Samhain (udtales “sow-in”), og det er i øvrigt også Samhain, der danner grund for det, vi kalder Allehelgensaften – Allehelgen er desuden ikke det samme som Halloween.

Blandt den keltiske befolkningsgruppe markede den 1. november slutningen på sommeren og høsten og dermed starten på den mørke, kolde vintertid, hvilket blev associeret med døden.

Kelterne troede, at aftenen forinden – den 31. oktober – ville grænsen mellem underverdenen og de levendes verden sløres. Den 31. oktober blev derfor fejret som Samhain. Samhain var en højtid fyldt med traditioner, heriblandt ofringer af dyr og afgrøder.

Med tiden udviklede højtiden sig i lidt forskellige retninger, og én af disse blev Halloween.

I Amerika udviklede Halloween sig til at indebære blandt andet “trick-or-treating” (hvor de udklædte børn går fra dør til dør), der også er inspireret af europæiske traditioner, og andre festligheder.

Sorte burgerboller

Sorte burgerboller opskrift

Amerikansk eller ej, så er Halloween en skøn mulighed for at gøre lidt ekstra sjovt ud af madlavningen – og så elsker ungerne det jo!

Lad os bare komme i gang:


Antal: 10 stk.

Sorte burgerboller

Flotte sorte burgerboller med WOW-faktor. Burgere der får gæsterne til at undre sig! Smager akkurat som lækre briocheboller skal smage!
5 fra 1 stemme
Udskriv Pin Del på Facebook
Forfatter: Anette Søstrøm Asmussen
Forb. tid: 3 timer
Tilb. tid: 10 minutter
Har du prøvet den her opskrift?Nævn os på @gastrofun.dk eller brug hashtag#gastrofundk!

Ingredienser

  • 20 gram Gær
  • 30 gram Sukker
  • 8 gram Salt
  • 35 centiliter Sødmælk
  • 2 stk. Æg
  • 700 gram Hvedemel
  • 150 gram Smør stuetempereret
  • 5 tsk. Aktivt kul kan erstattes af blæksprutteblæk eller sort pastafarve
  • Æggeblommer til penslingen
  • Sesamfrø til topping. Kan erstattes af græskarkerner

Sådan gør du

  • Start med at hælde mælken i en kasserolle/gryde med en tyk bund. 
  • Lun det på komfuret til det er lillefingervarmt.
  • Det må ikke være for varmt, når gæren kommer i, da det vil "dræbe" gæren.
  • Tag gryden af varmen og sluk komfuret.
  • Kom gær, sukker og salt i gryden og lad det opløse i mælken.
  • Tilsæt 300 gram af melet under omrøring. Du kan røre det ved håndkraft eller gøre som jeg og bruge en røremaskine.
  • Rør alle klumper af mel ud, så massen er helt glat.
  • Tilføj et æg ad gangen og rør det ud i dejen. Tilsæt endnu 300 gram mel - lidt ad gangen.
  • Rør dejen sammen, så der ingen klumper er. Skær det bløde smør ud i stykker og tilsæt lidt ad gangen til dejen. Sørg for at der ingen smørklumper er i dejen.
  • Tilsæt nu aktivt kul til dejen.
  • Hæld lidt af de sidste 100 gram mel i dejen under fortsat omrøring. Tilføj al melet, hvis det er nødvendigt, men stop, når dejen stadig er en smule klistret. Så er den nemlig perfekt.
  • Ælt dejen igennem. Det tager cirka 10 minutters tid.
  • Dæk skålen til, gerne med en badehætte, så den holder på fugten, og lad dejen hæve et lunt sted i 90 minutter.
  • Drys mel ud på bordet og hæld dejen ud herpå, når de 90 minutter er gået.
  • Del dejen i 10 lige store stykker og form hvert stykke til en rund bolle.
  • Tryk hver af de runde boller lidt flade.
  • Find to bageplader og beklæd dem med bagepapir.
  • Placér 5 boller på hver bageplade. Sæt bollerne til efterhævningen i 60 minutter.
  • Pisk nogle æggeblommer sammen i en skål. Forvarm ovnen på 200 grader almindelig over- og undervarme.
  • Pensl herefter hver bolle med et godt lag æggeblomme og drys til sidst med sesamfrøene.
  • Bag én bageplade i ovnen ad gangen og lad bollerne bage i 15 minutter.
  • Lad burgerbollerne afkøle lidt inden de skæres over og fyldes med en masse "Halloween-farvede" lækkerier, eksempelvis cheddarost,

Noter

Jeg vil nok supplere med lidt sort pastafarve næste gang, da de fik et lidt gråligt skær frem for at blive helt sorte, som jeg ønskede.
Jeg pensler altid i æggeblommer, men næste gang vil jeg benytte mælk, da æggeblomme-farven ikke er så god, når bollerne er sorte.


Om forfatteren


Anette er vild med at bage, især brød og kager. Klassiske danske retter og desserter fylder desuden meget i hendes hverdag.


Se en teaser til vores video hvor vi laver burgerbollen her:

I GastroFun PREMIUM kan du selvfølgelig se hele videoen. Har du ikke adgang endnu, kan du tilmelde dig her.