x
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
opskrift

Romkugler

ANETTE SøSTRøM ASMUSSEN | 9. juli 2018
Hjemmelavede romkugler der er nemme og lækre

Romkugler med tivolikrymmel er og bliver en klassiker.

Den danske trøffel har til tider haft et blakket ry, som at de f.eks. skulle bestå af kagerester fejet op fra bageren gulv. Dette er dog blot en en gammel skrøne. Sandheden er en helt anden, og det er en dejlig dansk specialitet, som vi med rette kan være stolte af. Ja, vist består romkugler af daggamle kager, men tænk engang at kunne lave noget så lækkert og hyggeligt ud af noget, der ellers bare ville gå til spilde. I bund og grund er romkuglen jo faktisk alle vores yndlingskager i en og samme kage 🙂

Romkuglen er for mange en obligatorisk del af turen til bageren. Vi kan genkende den på lang afstand, hvad end vi er til det farvestrålende tivolikrymmel eller til det lækre chokoladekrymmel – eller en af de mange andre slags pynt, der bruges til at trille romkuglerne i. Der er næsten lige så mange forskellige trøfler, som der er bagere, og det er netop det, der gør kagen legendarisk. 

Så kast dig ud i en af de gode gamle klassikere og kom igang med at bruge resterne.

Har du et lille stykke kage tilbage fra eftermiddagskaffen eller gæsterne, så kom det i fryseren i en plastboks eller pose med genluk. Når posen eller bøtten er fuld, er det tid til at lave dine egne lækre romkugler, der snildt kan slå dem, du kan købe hos selv de bedste bagere.


Romkugler

Hjemmelavede romkugler der er nemme og lækre
No ratings yet
Udskriv Pin
Keyword: Bagning, Dansk mad, Dessert, Kaffe, Kage, Stop Madspild
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 10 minutter
Antal: 12 Stk.
Forfatter: Anette Søstrøm Asmussen

Ingredienser

 • 400 gram kage Rester af kage
 • 100 gram marmelade
 • 15 gram Kakao pulver
 • 100 gram Mørk chokolade Smeltes over vandbad
 • 2 spsk. Romessens eller mørk rom
 • Tivoli krymmel til pynt af romkuglerne

Sådan gør du

 • Romkugler
  Smelt den mørke chokolade over et vandbad.
  Mens chokoladen smelter, brækkes kagen i mindre stykker og kommes op i en røreskål sammen med kakaopulver, marmelade og romessens. 
  Hvad angår marmeladen, kan alle forskellige slags bruges. Jeg havde hindbærmarmelade i køleskabet, men andre gange har jeg brugt jordbær eller appelsin.
  Opskriften er perfekt til at mindske madspild.
  Kom den smeltede chokolade op i røreskålen til de andre ingredienser og rør det hele godt sammen, til du har en ensartet masse.
  Form nu kugler i en passende størrelse, mine blev på størrelse med dem vi kender fra bageren, men hvorfor ikke lave dem til en lille hapser?
  Rul dine romkugler i lige den type krymmel, du har lyst til. Jeg brugte tivolikrymmel, da det var det, vi havde i skuffen. Men næste gang vil jeg også lave nogle med chokoladeovertræk samt nogle med chokoladekrymmel.
  Slip fantasien løs og lav din egen udgave af den elskede klassiker.
  I bund og grund er romkuglerne klar, så snart at de er rullet ind i krymmel/overtræk.
  Romkugler

Om forfatteren


Anette er vild med at bage, især brød og kager. Klassiske danske retter og desserter fylder desuden meget i hendes hverdag.