x
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
opskrift

Risotto

ANETTE SøSTRøM ASMUSSEN | 5. september 2019

Det har altid været en udfordring for mig at få min risotto til at sidde lige i skabet. Enten er risene blevet for bløde og udkogte, risottoen lidt for tynd, eller også har smagen bare ikke været HELT perfekt.

Det siges i øvrigt, at en risotto kan laves på en halv time eller mindre – det er endnu ikke lykkes mig! Denne gang tog det mig 35 minutter, inden jeg kunne servere min risotto, så det er ikke fordi, jeg er langt fra – det skal nok komme en dag ?

 

Basisopskriften

En basisrisotto laves på risottoris (selvfølgelig), en god hvidvin, smør, citron, skalotteløg, hvidløg, olivenolie, rigeligt med parmesan samt fond/bouillon. Er du i tvivl om, hvad forskellen er på fond og bouillon, kan du blive lidt klogere her.

 

Varianter af risotto

Derudover kan risotto varieres i det uendelige og atter uendelige og tilsættes de smage, man selv kan lide.

Du kan for eksempel lave risotto med rejer eller med jomfruhummer (der forresten er i sæson lige nu!). Du kan også prøve at lave den med både skaldyr og trøfler eller med svampe – ja, du kan sågar lave den med knoldselleri!

Hvad med en mørk luksusvariant, hvor hvidvinen udskiftes med Amarone?

I denne opskrift lavede jeg en helt basisrisotto på hvidvin og tilføjede i øvrigt lidt safranvand sammen med fonden. Safranvand lyder måske lidt fancy-pancy, men det er faktisk bare safran, der har ligget i lidt lunkent vand.

Risotto

Omrøring, omrøring og mere omrøring

En stor del af tilberedningen af den perfekte risotto ligger i den konstante omrøring. Når man laver risotto, skal alting derfor klargøres på forhånd, for når først musikken spiller, så skal du være KONSTANT over din risotto.

Og hvornår “spiller musikken” så? Det gør den fra det øjeblik, risene er blevet gennemvarme og løgene tilsættes. Herfra skal du nemlig røre, røre og atter røre – indtil risottoen er færdig. Den konstante omrøring holder dels risottoen i bevægelse, så den ikke brænder på, men derudover er omrøringen også med til at frigive stivelsen fra risene, der er med til at gøre retten cremet.

Så du kan nok se, at du vil være godt optaget langt det meste af tiden.

 

Serveringsforslag

Risotto kan serveres som en ret i sig selv eller som et tilbehør – denne gang gjorde jeg sidstnævnte og serverede den sammen med fantastisk confit de canard sous vide. De to ting passede så skønt sammen.

Prøv også at servere den til fisk eller med grøntsager!


Risotto

No ratings yet
Udskriv Pin
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Antal: 2 personer
Forfatter: Anette Søstrøm Asmussen

Ingredienser

 • 20 gram Smør
 • 1.66667 deciliter Risottoris
 • 100 gram Hvidvin
 • 30 gram Parmesan
 • 1 Citron økologisk
 • Skalotteløg mængde efter smag - normalvis et enkelt
 • 1 clove Hvidløg
 • 0.333333 deciliter Olivenolie
 • 0.5 deciliter Hønsefond
 • 0.5 deciliter Vand lunkent
 • 1 pinch Safran

Sådan gør du

  1. Vej og klargør alle ingredienserne på forhånd: Læg safranen i den halve deciliter lunkne vand og lad det stå og trække.
  2. Hak løg og hvidløg fint.
  3. Riv skallen fra citron over i en lille skål.
  4. Pres citronsaften over i en anden lille skål.
  5. Riv parmesanen.
  6. Sæt en sautérgryde/-pande på komfuret og tænd for komfuret. Du kan også bruge en almindelig gryde eller pande.
  7. Kom smør i gryden.
  8. Tilføj herefter ris og ryst lidt i gryden. Risene skal ristes godt igennem, dog uden at tage farve. Når risene ristes bliver riskornet "forseglet", hvilket giver risene et godt bid.
  9. Lad risene ligge og blive gennemvarme. Du kan mærke efter, om de er gennemvarme, ved at holde fingrene (med håndryggen vendt nedad) over risene.
  10. Kom løg og hvidløg i gryden. Fra nu af skal du konstant røre i gryden.
  11. Lad det hele varme godt igennem, men husk, at det er vigtigt, at hverken ris eller løg tager farve. Det skal blot varmes godt igennem. Hvis det tager farve, vil retten få en smag af "stegt", hvilket ikke er det, vi går efter, når vi laver risotto.
  12. Hæld hvidvinen ved.
  13. Lad nu hvidvinen koge helt ind under fortsat omrøring.
  14. Hæld nu fond og safranvand i gryden - begge dele lidt ad gangen. Du fortsætter naturligvis med at røre, mens fond og safranvand koger ind. Koger det tørt, tilføjer du lidt mere og lader det ligeledes koge ind. Fortsæt således indtil risene er kogt møre.
  15. Kom parmesanen ned i gryden og rør rundt.
  16. Smag din risotto til med salt og citronskal og -saft. Det er vigtigt, at salt først tilsættes, efter du har smagt til med parmesanen, da osten i sig selv bidrager med en del salt til retten.
  17. Risottoen er nu klar til servering! Riv eventuelt ekstra parmesan udover hver anretning med en dusk frisk basilikum på toppen.
  Risotto
   

Om forfatteren


Anette er vild med at bage, især brød og kager. Klassiske danske retter og desserter fylder desuden meget i hendes hverdag.