
Opskrift på pirogger med fyld
Dejlige og lækre pirogger med to slags forskellige fyld: rødbedefyld & porre- og peberfrugtsfyld.
Pirogger stammer fra Rusland og er en dej rullet rundt om typisk hakket kød, grøntsager eller svampe.
Opskriftens mængde er baseret på 2 voksne og 2 børn.
Vi har opskriften fra bogen: “Grøn mad let at lave“, skrevet af af Kirsten Høgh Fogt & Marianne Kastberg.

Pirogger med fyld
Ingredienser
Pirogdej
- 25 gram Gær
- 3 deciliter Vand Lunkent
- 1 tsk. Salt
- 2 spsk. Olie
- 150 gram Fuldkornshvedemel
- 350 gram Hvedemel
- 1 stk. Æg Sammenpisket til penslingen
Rødbedefyld
- 500 gram Rødbede
- 1 stk. Gulerødder
- 1 stk. Løg
- Smør Til at stege i
- 1 deciliter Creme Fraiche Eller yoghurt 10 %
- 2 spsk. Frisk ingefær Revet
- Salt
- Peber Fra kværn
Porre- og peberfrugtfyld
- 0.5 stk. Løg
- 2 stk. Porre
- 0.5 stk. Rød peberfrugt
- 1 stk. Chili Lille
- 2 spsk. Persille Hakket
- 0.5 spsk. Olie
- Salt
- Peber Fra kværn
Sådan gør du
Pirogdej
- Rør gæren ud i vand, og tilsæt resten af ingredienserne. Ælt dejen godt sammen, til den er glat og smidig.
- Lad dejen hæve tildækket til dobbelt størrelse - ca. 45 minutter.
- Lav fyldet mens de hæver.
- Ælt herefter dejen igennem, og del den i ca. 12 stykker. Rul hvert stykke tyndt ud til en cirkel på ca. 15 cm i diameter.
- Nu er dejen klar til fyldet.
Færdiggørelse
- Læg 2-3 spsk fyld i en bred stribe på den ene halvdel af hvert dejstykke.
- Fold den anden halvdel over, så dejen har form som en halvmåne.
- Tryk kanten sammen med en gaffel.
- Piroggerne skal være helt lukkede, ellers åbner de sig under bagningen.
- Pensl grundigt med sammenpisket æg.
- Bag piroggerne ved 180 grader i ca. 20 minutter.
- Lad dem køle af på en bagerist.
Rødbedefyld
- Skyl rødbeder og gulerod og skræl dem.
- Pil løget, og hak det groft.
- Riv rødbede og gulerod.
- Svits rødbede, gulerod og løg i smør.
- Det skal ikke brune.
- Rør cremefraiche og revet ingefær i.
- Smag til med salt og peber.
- Fordel fyldet på de 12 udrullede dejstykker.
- Luk piroggerne og bag dem som beskrevet ovenfor.
Porre- og peberfrygtfyld
- Pil løget, og skær det i små tern.
- Rens porrerne, og skær dem i tynde ringe.
- Flæk peberfrugt og chili, og fjern kernerne.
- Skær peberfrugt og chili i små tern.
- Svits alle grønsagerne sammen i olie ved ret hård varme i kort tid.
- Tilsæt persille, og smag fyldet til.
- Fordel fyldet på de 12 udrullede dejstykker.
- Luk piroggerne og bag dem som beskrevet ovenfor.