
Opskrift på græskartærte
Græskartærte! Der er næppe noget så amerikansk som pumpkin pie – det skulle da lige være en friskbagt apple pie, altså æbletærte.
Sensommer og efterår er lig græskarsæson, og da vi fik et KÆMPE Halloween-græskar forærende af mine forældre, vidste jeg, at NU skulle der eksperimenteres!

Halloween-græskar er ikke kendt for at være det bedste spisegræskar, så jeg vidste godt, at resultatet ikke ville blive HELT ligeså lækkert, som hvis jeg brugte et hokkaidogræskar, men pyt! Challenge accepted 🙂
Min mand lavede blandt andet disse sprøde syltede græskar og en supercremet græskarpuré med bagte græskar, som vi har brugt til alle mulige fantastiske ting! Se bare denne sorte Halloween-burger.

Helt oplagt var det selvfølgelig også at bruge noget af græskarpuréen til en vaskeægte pumpkin pie.
Jeg serverede den med lidt flødeskum og sprøde kandiserede pekannødder. Sidstnævnte giver et skønt modspild til tærten, fordi hele desserten får lidt ekstra “bid”. Jeg ikke lige afbilledet de kandiserede pekannødder, men du får alligevel opskriften på dem med i købet! 😉
Græskartærte opskrift

Græskartærte
Ingredienser
Tærtebund
- 240 gram Hvedemel
- 150 gram Smør
- 100 gram Sukker
- 1 Æg
- 1 spsk. Vand
- Kikærter tørrede, til blindbagningen
Tærtefyld
- 3 Æg
- 27 gram Brun farin
- 1 dåse Kondenseret mælk
- 750 gram Græskarmos find link til opskriften i vejledningen
- 2 gram Kanel
- 2 gram Stødt ingefær
- 0.5 tsk. Kardemomme
- 0.5 tsk. Muskatnød
- Allehånde et lille drys
- Salt et lille drys
Kandiserende pekannødder
- 35 gram Pekannødder
- 10 gram Lys sirup
- 10 gram Smør
- 10 gram Brun farin
Sådan gør du
Tærtebund
- Start med at tage smørret ud af køleskabet cirka 30 minutter i forvejen, så det ikke er helt køleskabskoldt, når du begynder.
- Hæld mel i en skål.
- Skær smørret ud i mindre stykker.
- Kom det over i skålen med mel.
- Tilføj sukker og rør det rundt med en ske.
- Tilføj vand og slå ægget ud i skålen – rør det hele sammen og saml dejen.
- Smør en tærteform på cirka Ø 24 centimeter.
- Kom tærtedejen over i formen og pres den godt ud i kanterne.
- Læg et stykke bagepapir ovenpå tærtedejen og fyld formen med de tørrede kikærter. Det kaldes at “blindbage” og forhindrer tærtebunden i at sprække under bagningen.
- Forvarm ovnen på 175 grader almindelig ovn.
- Sæt tærtebunden i den forvarmede ovn og bag den i 15 minutter.
- Tag tærtebunden ud af ovnen og lad kikærterne ligge i formen, mens tærtebunden afkøler. Tag ikke tærtebunden ud af tærteformen.
Tærtefyld
- Pisk æggene luftige med den brune farin.
- Tilsæt derefter den kondenserede mælk og den hjemmelavede græskarpuré. Man kan også sagtens købe en færdig græskarpuré i supermarkedet.
- Tilføj kanel, ingefær, kardemomme, muskatnød, allehånde og salt.
- Pisk det hele sammen til en homogen blanding.
Græskartærte
- Hæld kikærterne ud af tærteformen og fjern bagepapiret. Lad
- Hæld græskarfyldet over i tærtebunden, der fortsat sidder i tærteformen.
- Bag græskartærten i en forvarmet ovn på 175 grader varmluft i cirka 40 minutter. I mellemtiden laver du de kandiserede pekannødder.
- Tag den færdigbagte græskartærte ud af ovnen, og lad den stå og køle helt af, inden du frigør den fra tærteformen.
Kandiserede pekannødder
- Sæt en stegepande på komfuret.
- Kom sirup, smør og farin på panden.
- Tænd komfuret på middelhøj varme.
- Lad det varme op og smelte, mens du rører rundt i det med en ske.
- Hæld pekannødderne i den smeltede masse og skru straks ned på middelvarme.
- Fortsæt med at røre rundt i det regelmæssigt de næste 10 minutters tid.
- Sluk herefter for komfuret og hæld de kandiserede pekannødder over på en tallerken, så de kan afkøle.
- Hak nødderne en anelse med en kniv, når de er nedkølet.
Servering
- Frigør den afkølede græskartærte fra tærteformen.
- Skær den ud i skiver.
- Brug en sprøjtepose til at sprøjte flødeskummet ud på hvert stykke græskar. Det ser lidt mere nydeligt ud end “bare” at klaske den ovenpå eller ved siden af tærten, he he. Jeg piskede flødeskummet på 2 deciliter piskefløde.
- Drys de sprøde kandiserede pekannødder ovenpå og servér.