
Opskrift på chokoladetærte med saltkaramel
Hvem elsker ikke chokolade og det her er den ultimative chokoladedessert:
Sprød og lækker kakaomørdejsbund, krokant, chokolade-salt-karamelsauce og chokolademousse.
Så masser af forskellige konsistenser med chokolade og du bliver ikke skuffet.


Chokoladetærte med saltkaramel
Ingredienser
Chokolademørdejsbund
- 100 gram Smør blødt
- 0.5 stk. Vaniljestang
- 60 gram Flormelis
- 15 gram Kakao pulver
- 1 knivspids Salt
- 1 stk. Æg
- 25 gram Mandelmel
- 175 gram Hvedemel
Chokolademousse
- 1 deciliter Stærk kaffe kold
- 200 gram Mørk chokolade 55 %
- 2 stk. Æggeblommer
- 0.5 liter Piskefløde
Chokolade/saltkaramel
- 5 deciliter Piskefløde
- 250 gram Sukker
- 120 gram Glukosesirup
- 1 spsk. Flagesalt
- 50 gram Mørk chokolade 70 %
Krokant
- 2 deciliter Sukker
- 3 deciliter Hasselnødder
Sådan gør du
Chokolademørdejsbund
- Flæk vaniljestangen, så du kan skrabe kornene ud med bagsiden af kniven. Kom sukkeret på skærebrættet og bland vaniljekornene sammen med sukkeret. Brug igen bagsiden af kniven til det. Bland blødt smør sammen med “vaniljesukkeret”, flormelis, kakao og salt med en dejskraber/grydeske. Tilsæt ægget og rør det godt rundt. Til sidst skal der hvedemel og mandelmel i. Brug hænderne til at samle det med og det er vigtigt at den kun lige skal samles (ikke æltes). Pak den ind i film og lad den stå i køleskabet i 30 minutter. Drys mel på køkkenbordet og pak dejen ud af filmen. Brug en kagerulle til at rulle dejen tynd og udstik den i mindre stykker, f.eks. brug en skål der er 3-4 cm større end dine tærtebunde. Jeg udstak med en udstikker på 11 cm i diameter og kom i en tærte ring på 8 cm i diameter. Smør tærtebundene med enten neutral olie eller blødt smør, med mindre de er non-stick. Kom dejen på tærtebundene og tryk siderne godt ned. Skær med en kniv hele vejen rundt om kanten, så du fjernet det overskydende dej. Frys tærtebundene ned i 30-45 minutter. Bag tærtebundene ved 190 grader almindelig ovn i 15 minutter. De skal blive gyldne. Tag dem ud af ovnen og lad dem køle af på en rist til de får stuetemperatur, det tager 10-15 minutter. Herefter skal de tages ud af formen og igen placeres på risten.
Chokolademousse
- Kom vand i en kasserolle og bring det i kog. Hak chokolade groft (med mindre du bruger callets) og kom dem i en skål der er større end kaserollen. Skru ned og sæt skålen med chokolade henover vandbadet indtil det er smeltet. Tag skålen af gryden og pisk kaffen i massen. Til sidst skal æggeblommerne piskes i, så du har en ensartet masse. Køl det af ved stuetemperatur i 10-15 minutter. Pisk fløden i en anden skål til en flødeskum. Jeg bruger altid et piskeris og pisker den i hånden selv. Jeg ønsker ikke at få den til at skille/overpiske den. Man skal generelt piske den mindre en man forventer. Det er fordi at fløden “arbejder videre” bagefter man er færdig, så den skal kun lige-og-lige være blevet til en skum, så plejer den at sidde lige i skabet når den skal bruges. Vend forsigtigt flødeskummen i chokolademassen og pas på med at du ikke slår luften ud af den. Hæld chokolademoussen i en ønsket form (jeg brugte en silikoneform) og frys den ned, så den er helt fast når de skal tages ud. Det tager cirka 10-12 timer.
Chokolade/saltkaramelsauce
- Bland glukosesirup, sukker og fløde sammen i en gryde. Gryden må gerne være relativ stor, da massen vil koge/bruse meget op. Bring det i kog og skru ned på middelhøj varme (8-9 ud af 14 på mit komfur). Lad det stå i 30-40 minutter og koge videre mens du rører i det cirka hver 5 minut. Når den er cirka 100 grader tages den af blusset. Tilsæt chokoladen og havsalt og rør rundt. Lad den køle let af og kom karamelsaucen i en sprøjtepose.
Krokant
- Hæld sukker på en pande og smelt det ved lav varme (3-4 ud af 14 på mit komfur). Det må for alt i verden ikke branke og du må ikke røre i sukkeret før det hele er smeltet. Det bliver let gyldent når det hele er smeltet. Tilsæt nu nødderne og vend rundt et par gange. Lad det stå i et par minutter, så nødderne kan opsuge al karamellen. Tag det af panden og kom det på et stykke bagepapir. Når det er kølet af, skal det hakkes i mindre stykker.
Samling af tærten
- Tag chokolademoussen ud af fryseren. Den tid det tager om at anrette tærterne er cirka den tid det tager om at de er tilpas tøet op til ikke er være får hårde (frosne) eller for bløde. Kom chokoladekaramelsauce i bunden af tærtebundene. Herefter en skefuld af krokanten. Placer chokolademoussen ovenpå og pynt med chokoladekaramelsaucen. Velbekomme.