x
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
opskrift

Brioche burgerboller

PER ASMUSSEN | 8. marts 2018
Lækre hjemmelavede brioche burgerboller

En burgerbolle er ikke bare en burgerbolle – og når først du har prøvet brioche bollen, så er det svært at gå tilbage til den klassiske bolle.

Brioche bollen er smækfyldt med smør, hvilket gør den ualmindeligt velsmagende og luftig – og særdeles velegnet til burgere. Denne type bolle er for mange en favorit, når det gælder burgere, da den hverken smuldrer eller bliver for våd af fyldet.

Brioche bollen er samtidig en alsidig burgerbolle, da den med fordel kan ristes som halve, så den bliver sprød. Foretrækker du den blød, varmer du den blot i ovnen, før du skærer den over.

Hvad er brioche?

Brioche udtales “bri-osj” og kommer fra Frankrig.

Brioche er et utroligt lækkert og meget fyldigt bagværk bagt på blandt andet hvedemel, æg, sukker, sødmælk – og MASSER af smør.

På ægte fransk manér nyder man typisk brødet til morgenmad eller som en snack, men det bages også gerne med frugt eller chokolade eller bruges i desserter. Og så kan det udgøre en helt formidabel burgerbolle.

Dette franske vidunder er altså muligvis ikke det bagværk, man skal gå efter hver morgen, hvis man forsøger at passe på livvidden.

Der er så meget smør i, at det klassiske forhold mellem mel og smør faktisk hedder 2:1. Des mere smør, man kommer i dejen, des mere “kageagtig” bliver brødet dog også.

Man kan sagtens kalde brioche for en blanding af brød og kage.

Når man skal bruge brioche brød til en burger, må bollen dog gerne være lidt mere brødagtig og knap så meget “kage”, i hvert fald hvis man spørger mig.

Så jeg vil sige, at dette “klassiske” eller “almindelige” blandingsforhold af mel og smør bør tages som en sandhed med moderationer.

Brioche burgerboller


Se en teaser til vores video hvor vi laver burgerbollen her:

I GastroFun PREMIUM kan du selvfølgelig se hele videoen. Har du ikke adgang endnu, kan du tilmelde dig her.


Brioche burgerboller opskrift

Jeg brugte mindre smør i min opskrift, end en franskmand nok ville gøre. Hvor franskmanden laver den 2:1, laver jeg min 4:1 – det vil sige halvt så meget smør, og det giver stadig en helt perfekt luftig og lækker brioche bolle.


Brioche burgerboller

Lækre hjemmelavede brioche burgerboller
No ratings yet
Udskriv Pin
Forb. tid: 3 timer
Tilb. tid: 10 minutter
Antal: 10 Stk
Forfatter: Anette Søstrøm Asmussen

Ingredienser

  • 20 gram Gær Eller en halv pakke tørgær
  • 8 gram Salt
  • 30 gram Sukker
  • 3.5 deciliter Sødmælk
  • 2 Æg
  • 150 gram Smør Smøren skal have stuetemperatur
  • 700 gram Hvedemel
  • 2 Æggeblommer Til pensling
  • Sesamfrø Pynt

Sådan gør du

  • Lun mælken i en tykbundet gryde forsigtig indtil det er fingervarmt. Opløs gær, salt og sukker i den lune mælk. Rør 300 gram mel ud i mælken og rør indtil der ikke er flere klumper (brug gerne en røremaskine). Rør æggene i et ad gangen. Tilsæt yderlige 300 gram mel og rør det godt sammen. Skær den stuetemperarede smør i mindre stykker. Rør smøren i lidt ad gangen.
    Rør smørret helt ud i dejen, så der ikke lægger smørklatter i dejen. Tilsæt det sidste mel (det er ikke sikkert at du skal bruge det hele) imens der æltes indtil dejen lige akkurat slipper siderne af røreskålen. Dejen skal stadig være let klistret. Dejen skal æltes i 8-10 minutter. Sæt dejen til hævning et lunt sted i 1,5 time - gerne under en badehætte. Vend dejen ud på en meldrysset bordplade og del den i 10 stykker. Form 10 boller som trykkes let flade og placeres på 2 bageplader. Lad bollerne efterhæve i 1 time. Pensl bollerne med rigeligt sammenpisket æggeblommer og drys med sesamfrø. Bag dem ved 200 grader almindelig ovn i cirka 15 minutter indtil de er mørke gyldne på toppen. Lad brioche burgerbollerne køle let inden de serveres.

Noter

Om forfatteren


Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.