x
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
opskrift

Bedstefars skæg

ANETTE SøSTRøM ASMUSSEN | 21. oktober 2018

Bedstefars skæg er en sand klassiker, som vi alle kender i en eller anden udgave.

Her i familien er bedstefars skæg altid med æblemos, men måske er den i din familie med noget helt andet?

Så grib potter og pander og giv os dit bud på en bedstefars skæg.


Bedstefars skæg

No ratings yet
Udskriv Pin
Forb. tid: 1 time
Tilb. tid: 45 minutter
Antal: 1 kage
Forfatter: Anette Søstrøm Asmussen

Ingredienser

  • 1 kilogram Æbler Til æblemosen
  • 50 gram Sukker Til æblemosen, hvis æblerne er syrlige
  • 1 deciliter Vand til æblemosen
  • Citron til æblemosen
  • 150 gram Smør blødt smør til dejen
  • 125 gram Sukker til bunden
  • 4 Æggeblommer til bunden
  • 250 gram Hvedemel til bunden
  • 10 gram Bagepulver til bunden (2tsk)
  • 2 deciliter Mælk til bunden
  • 4 æggehvider til marengs
  • 3 spsk. Flormelis til marengs
  • 200 gram Sukker til marengs

Sådan gør du

  • Æblemosen:

    Skræl æblerne og fjern kernehusene. Skær æblerne i mindre stykker.
    Kom æblestykkerne i en gryde og tilsæt vandet. 
    Kog æblerne møre, det tager cirka 20 minutter ved middel varme.
    Mos æblerne med en grydeske til en lækker æblemos - der må gerne være små stykker af æble i mosen.
    Smag mosen til med sukker og evt. citron, hvis mosen er blevet for sød. 
     

    Kagebunden:

    Kom smør og sukker i en skål og pisk det sammen til en let og luftig masse med en elpisker. Det taget et par minutter.
    Pisk nu æggeblommerne i en ad gangen og pisk videre, til dejen er ensartet.
    Sigt mel og bagepulver sammen i en skål og vend det i dejen. Skift mellem mel og mælk, så dejen ikke bliver for svær at arbejde med.
    Fordel dejen i en lille bradepande med bagepapir (25 x 30).
    Bag kagen ved 175 grader uden varmluft i 15 minutter
    Når de første 10 minutter er gået, skal du begynde at tilberede marengsen.
     

    Marengs:

    Kom æggehvider og flormelis i en røreskål og pisk blandingen luftig og skummende.
    Pisk herefter sukkeret i lidt ad gangen.
    Pisk ved høj hastighed, indtil marengsen danner toppe. det tager cirka 5-7 minutter.
     

    Samling af kagen:

    Tag den forbagte kagebund ud af ovnen efter 15 minutter og fordel forsigtigt æblemosen derpå.
    Kom marengsen op i en sprøjtepose med den ønskede tyl (denne gang brugte vi en flad tyl med bølger på den ene side).
    Sprøjt marengsmassen ud i et flot mønster på toppen af kagen - brug f.eks. billedet her som inspiration.
    Bedstefars skæg
    Lav en lang stribe marengs på den korte led af kagen efterfulgt af små marengsbånd, der går i modsat retning. Forsæt på denne måde til kagen er dækket af marengs.
    Bedstefars skæg
    Sæt nu kagen tilbage i ovnen og bag den i 20 minutter ved 175 grader uden varmluft.
    Tag kagen ud og lad den køle af, inden den spises - hvis I altså kan vente!
    Bedstefars skæg
    Bedstefars skæg
    Bedstefars skæg
     

Noter

Fyld evt. din bedstefars skæg med kogte hindbær, rabarber eller noget helt andet. Kun fantasien sætter grænser i denne familieklassiker.

Om forfatteren


Anette er vild med at bage, især brød og kager. Klassiske danske retter og desserter fylder desuden meget i hendes hverdag.