Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Bliv klogere på portvinen og dens historie

SPONSORERET INDHOLD | 5. september 2022

Dette indhold er sponsoreret

Portvin er en sød og kraftig vin, der ofte serveres som aperitif eller til dessert. Vinen har en lang og interessant historie, og den er især kendt for sin populæritet i England. Vinen blev først produceret i Portugal, men blev hurtigt populær i England på grund af dens søde smag. I dag findes der mange forskellige typer portvin, og man kan derfor nemt finde noget for enhver smag. Læs med her og bliv klogere på portvin og dens historie.

Hvad er portvin?

Portvin er en sød, tung og kraftig vin, der typisk har en alkoholprocent på 20 procent. Vinen er lavet på druer fra Douro-dalen i Portugal, og denne type vin har typisk en rød farve. Portvin kan drikkes til mange forskellige retter – både kraftige og lette retter. Det er dog ikke alle, der kan lide portvin på grund af dens sødme og kraftige smag. Der findes mange forskellige slags portvin, og nogle af de mest kendte er ruby port, tawny port og vintage port. Vintage port er den dyreste og bedste type, og denne type vin kan lagres i mange år. Ruby port er en billigere version af vintage port, og denne type vin er ikke så kraftig i smagen. Tawny port er en mellemting mellem ruby port og vintage port, og denne type vin har typisk en mere mild smag.

Hvordan produceres portvin?

Druerne bliver dyrket omkring Dourodalen i Portugal. Man må kun kalde vinen for portvin, hvis druerne kommer derfra. Druerne bliver høstet i september måned, og herefter bliver de gæret i store trækar. Når alkoholprocenten har noget omkring fem til ni procent, stopper man gæringen ved at tilsætte druesprit til vinen. Jo længere tid, vinen gærer, jo mere af sødlig bliver vinen. 

 

Kan man bruge portvin til madlavning?

Portvin er god at drikke til dessert eller som aperitif, men den kan også bruges i madlavningen eller til drinks. Vinen giver retterne en sødme og dybde, og den passer især godt til retter med rødt kød, fjerkræ og svampe. Når du bruger portvin i madlavningen, skal du dog huske at koge den ind, da alkoholen skal fordampe. Vinen kan også bruges i drinks – eksempelvis til en portugisisk klassiker som Port Tonic, der minder meget om en almindelig Gin Tonic. Den eneste forskel er, at ginen er byttet ud med portvin.

Portvinen er altså en sødlig vin, der bliver produceret i Portugal. Denne vin har en lang historie, og det kan anbefales at læse mere om den, hvis man er interesseret i vinens verden.