x
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
opskrift

Varmrøget laks med peber

PER ASMUSSEN | 20. maj 2020

Jeg er stor fan af varmrøget laks og som en GastroNørd, er det selvfølgelig noget jeg gerne vil mestre selv.

Min primære inspiration kommer fra DR’s TV program: “Smagen af Danmark” med Morten Lindberg (kendt som Master Fatman) som vært.

Her besøgte han en røgemester, der viser ham hvordan han simpelt kan varmrøge en laks selv.

Hvis du ikke har set programmet, så giv det skud – det er super hyggeligt.

Jeg tog fat i min fiskemand, for der var det muligt at få fat i en hel lakseside med masser af kød på, hvilket jeg synes er svært i butikkerne.

Varmrøget laks med peber


Varmrøget laks med peber

No ratings yet
Udskriv Pin
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 1 time 10 minutter
Antal: 1 lakseside
Forfatter: Per Asmussen

Ingredienser

  • 1 stk. Laks 1 lakseside
  • 2 spsk. Salt
  • 2 spsk. Peberkorn

Sådan gør du

Klargøring af laksen

  • Jeg fik som tidligere nævnt en hel lakseside, så det første jeg skulle gøre var at skrabe skællen af fisken.
    Det gjorde jeg ved at køre kniven frem og tilbage på skindet.
    Fisken blev herefter skyllet under en kold vandhane og tørret godt af med et rent viskestykke.
    En hel fisk er lig med ben - der er heldigvis ikke så mange på en laks. Der sidder et par stykker i enden som kan fjernes med en stor pincet. 
    Prik nu en masse huller i fiskens skind, så du kan krydre den på begge sider. Jeg gjorde det med en skoldet kødnål og pas på med ikke at trykke hele vejen igennem.
    Når fisken er klargjort, skal den "krydres". Jeg prøvede to varianter - én kun med salt og én med salt og peber.
    Krydderblandingen til salt og peber blev lavet i en gammel kaffekværn, hvor det blev blandet.
    Drys blandingen på begge sider af fisken og placer den på en rist.
     

Varmrøgning

  • Jeg har en lille og billig røgeovn, lavet til koldrøgning, så det blev en lidt hjemmestrikket løsning.
    Jeg lavede et bål med træ og fik fint gang i det.
    Herefter blev risten med fisken lagt på og fik 10-15 minutter over ilden. Det skulle sørge for at laksen bliver "kogt".
    TV programmet sagde at det skulle være omkring 80 grader - det var sgu lidt svært at måle.
    Risten blev fjernet og bålet blev dækket med røgsmuld.
    Herefter kom risten tilbage og der blev lagt låg på.
    Fisken blev røget i cirka 60 minutter herefter.
    Voila - varmrøget laks og sikke et godt resultat.
    Fremadrettet skal jeg i gang med at prøve mange varianter og se hvordan jeg kan perfektionere processen.
    Varmrøget laks med peber
    Varmrøget laks
    Varmrøget laks med peber
    Varmrøget laks med peber

Om forfatteren


Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.