Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Sprængt andebryst

Jens Folke KøkkenkemistenKøkkenkemisten
 

Jens Folke, også kendt som Køkkenkemisten har altid brændt for at lave kvalitetsmad af gode råvarer og gerne helt fra grunden. Han fileterer fisk, slagter lam, opskærer rådyr, grise og gæs, laver pålæg og pølser, salter, varm- og koldrøger, tilbereder sous vide, samler spisesvampe og sanker vilde planter. Han har tidligere holdt kokkekurser for LOF i Holbæk, og fra 2014-2022 har han haft artikler i næsten hvert nummer af Dansk Kemi. Han er tourguide i Foreningen til Svampekundskabens Fremme, medlem af Det Danske Gastronomiske Akademi og skriver som forsker om gastronomi på Lex.dk, Danmarks on-line nationalleksikon.

29. oktober 2024
Prøv sprængt andebryst tilberedt i trykkoger med aromatiske urter og grøntsager, perfekt til en saftig og velsmagende middagsret.

Opskrift på sprængt andebryst

Når jeg tilbereder and og vildand, skærer jeg ofte brysterne fra på benet. Det er omtrent umuligt at få saftige bryster og møre lår på en andefugl, hvis den tilberedes hel. Man kan dog sprænge hele anden, men jeg foretrækker alligevel at skære brysterne fra. Brysterne kan så enten tilberedes i ovnen ved 220°C i 25 min. til brysterne er rosa inde ved benet og saftige, eller de kan sprænges med inspiration fra en gammel dansk opskrift i Det Store Danske Madleksikon.


Antal: 4 Personer

Sprængt andebryst

Prøv sprængt andebryst tilberedt i trykkoger med aromatiske urter og grøntsager, perfekt til en saftig og velsmagende middagsret.
Forfatter: Køkkenkemisten
Ret: Hovedret
Køkken: Dansk
Forb. tid: 2 days 10 minutter
Tilb. tid: 2 timer

Ingredienser

Til indgnidning:

  • 80 g Nitritsalt 0,6%
  • 20 g Ahornsirup
  • 20 g saft fra saltede citroner

Saltlage:

  • 3 l koldt vand
  • 250 g Nitritsalt
  • 65 g Ahornsirup eller anden sukker/honning

Kogelage:

  • 1 Gulerødder
  • 1 stængel Selleri
  • 1 Porre
  • 1 Zitauerløg
  • 2-6 Peberkorn Hele Peberkorn

Suppevisk:

  • 1-3 Persillestilke
  • 1-3 Porretoppe
  • 1-3 Timianstilke

Tilbehør, fx:

  • Blomkålsbuketter efter behov
  • Porre efter behov
  • Gulerødder efter behov
  • Kartofler efter behov

Flødepeberrod:

  • 1 dl Piskefløde
  • 50 g Peberrod friskrevet
  • Ahornsirup
  • Saft fra saltede citroner

Sådan gør du

  • ⦁ Brystet gnides med saltblandingen og henstår i 1 døgn i køleskab
  • ⦁ Forbered saltlagen ved at koge salt og sukker (her ahornsirup) i ½ liter vand og blande det i resten af det kolde vand – det går hurtigere
  • ⦁ Læg andebrystet i den kolde lage i et døgn i køleskab (≤ 5°C)
  • ⦁ Kom andebrystet i koldt vand i en trykkoger og lad den udvande i et par timer
  • ⦁ Skift vandet, tilsæt suppevisk og suppeurter og varm trykkogeren op til 120°C (2 atm.)
  • ⦁ Lad andebrystet koge i 15 min., sluk for blusset og lad det hvile i 10 min. før trykket tages af
  • ⦁ Servér med kogte kartofler og dampede grøntsager, flødepeberrod eller en andesovs lavet på kogevandet

Noter

Hvis andebryster sprænges, er det min erfaring, at kogning i 15 min. i en trykkoger (120°C) giver det bedste resultat. Jeg har prøvet at udvande brysterne og derefter tilberede dem i ovnen 20-30 min. ved 240°C, hvoraf lidt af tiden under grill. Det giver et godt resultat for et lille vildandebryst med sprødt skind, men det større andebryst bliver helt klart bedre, hvis det bliver trykkogt, selv om skindets sprødhed her går tabt.