Opskrift på rødgrød med fløde
Rødgrød med fløde er så ærkedansk, som det overhovedet kan blive. Dels pga. farvernes lighed med Dannebrog, dels fordi det nærmest er blevet sprogtesten herhjemme – det er snart de færreste af os, der ikke på ét eller andet tidspunkt har moret sig over at få en stakkels turist til at udtale det utaknemlige dessertnavn.
Denne friske, søde og bløde frugtgrød, som vi jo netop forbinder med alt, der er dansk, er egentlig en nordisk grød fra starten af 1900-tallet med både danske og tyske rødder. På dette tidspunkt havde vi rigelige mængder mælk, sukker fra sukkerroer var blevet billigt, og jordbærene havde gennemgået en forædling, så de nu var store og lækre.
Rødgrød med fløde kan serveres enten kold eller lunken med kold mælk eller fløde.
Jeg brugte friske bær, men frosne bær kan sagtens gøre det, hvis det er mest belejligt for dig.

Rødgrød med fløde
Ingredienser
- 500 gram Jordbær
- 200 gram Hindbær
- 250 gram Rabarber
- 2 spsk. Kartoffelmel
- 180 gram Sukker efter smag
- 2 deciliter Vand
Sådan gør du
- Rabarberstilkene skylles og skæres i skiver på 1 cm bredde. Læg ca. 100 gram til side og gem til senere. Bærrene rense og ordnes og skæres i kvarte. 75 gram lægges til side. Bær og rabarber lægges i en gryde med vand og koges møre i 5-10 min. Det hele presses gennem en sigte. Saften kommes i en gryde og bringes i kog. Sukkeret tilsættes, og de bær og rabarber, du lagde til side tidligere, tilføjes nu til gryden. Det hele koges i 3-4 minutter. Smag evt. til med mere sukker. Kartoffelmelet udrøres i 2 dl vand og røres i gryden. NB: Grøden må ikke koge, når kartoffelmelet først er tilsat, så tag straks gryden af varmen. Grøden hældes i en skål, og overfladen drysses med lidt sukker. Afkøl og servér med kold mælk eller fløde.