x
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
opskrift

Pizzadej

ANETTE SøSTRøM ASMUSSEN | 22. juni 2018
Til når tiden er knap og når du har god tid.
Pizzadej

Italiernerne elsker en tyndbundet pizza bagt i en stenovn og det samme gør vi.

Vores opskrift er nem at lave og ved hjælp af høj varme og et bagestål får du tankerne hen imod Italien.


Redaktion: Se vores opskrift på pizzadej her.


Pizzadej

Pizzadej

Til når tiden er knap og når du har god tid.
No ratings yet
Udskriv Pin
Ret: Hovedret
Køkken: Italiensk
Keyword: Italien, Pizza
Forb. tid: 1 time
Tilb. tid: 4 minutter
Antal: 8 pizzaer
Forfatter: Anette Søstrøm Asmussen

Ingredienser

  • 1 pakke Gær Eller tørgær
  • 1 kilogram Tipo 00 Kan erstattes af hvedemel
  • 5 deciliter Vand Vandet skal være lunkent
  • 1 tsk. Groft salt
  • 2 spsk. Sukker
  • 3 spsk. Olie Olien skal være smagsneutral
  • 1 spsk. Olie Til at smører skålen inden dejen sættes til hævning

Sådan gør du

  • Opløs gær, sukker og salt i en rørskål med lunkent vand.
    Tilsæt olien og rør vand og olie sammen. Normalt bruger vi en smagsneutral olie, som solsikkeolie eller rapsolie
    Rør melet i lidt ad gangen. Hold lidt mel tilbage til når pizzaerne skal rulles ud. Normalt gemmer jeg 50-75 gram. Men hold godt øje med at dejen ikke bliver for tør - hellere at dejen er lidt for klistret end for tør. Der kan altid æltes mener mel ind i dejen efter den har kørt på røremaskine. 
    Når dejen er kørt på røremaskinen vendes den ud på bordet og æltes kort. Det er nu du kan give den lidt ekstra mel, hvis du synes den klistrer for meget.
    Smør din skål med lidt olie, jeg bruger cirka 1 spsk. neutral olie. Kom dejen op i den smurte skål og dæk skålen med et viskestykke.
    Sæt dejen til hævning i cirka 1 times tid. Har du mere tid så lad dejen stå og hæve et par timer. Jeg har haft dejen til at hæve i op til 10 timer uden problemer.
    Cirka 15 minutter før jeg skal lave bruge dejen, deler jeg den i 8 dele. Hver del bliver rullet op til en stram kugle og sat på en meldrysset plade under et viskestykke.
    Varm dit bagestål eller pizzasten op til maksimal varme (275-300 grader varmluft).
    Rul din pizzadej tyndt ud og placere din pizzadej på en pizzaspadel beklædt med bagepapir. 
    Pizzadej
    Kom herefter det ønskede fyld på. Her i huset er hittet en klassiker med tomatsovs, serranoskinke og bøfmozzarella ost.
    Bag din pizza i 3-4 minutter ved fuld varme.

Noter

Bagestålet kan købes her.

Om forfatteren


Anette er vild med at bage, især brød og kager. Klassiske danske retter og desserter fylder desuden meget i hendes hverdag.

Hvordan ruller man en pizzadej ud?

Typisk ruller man ikke en pizzadej ud, men strækker den. Det vil sige, at man starter med at trykke pizzaen flad med fingerspidserne og derefter strækker den tynd på knoerne.  

Man kan selvfølgelig godt rulle en pizza ud, men resultatet bliver ikke helt optimalt, og det er svært at få den helt rund, når man ruller den.

Man under alle omstændigheder sørge for at forme pizzaboller af dejen, da det gør det nemmere at styre formen på den endelige pizza.

 

Skal man bruge gær i en pizzadej?

I en klassisk italiensk pizzadej bruger man gær, men de senere år er det også blevet moderne at bage med surdej. Der findes også opskrifter, hvor man bruger bagepulver, hvis det skal gå rigtig hurtigt. Det der er vigtigt er, at jo længere tid dejen hæver, jo mere smag udvikler den.

 

Hvor varm skal ovnen være, når man bager pizza?

De officielle krav fra den italienske pizza-organisation ‘AVPN’ siger, at en pizza skal bages i en træfyret ovn ved temperaturer på 430oC-480oC i 60-90 sekunder. Det kan en almindelig ovn ikke klare, men derfor er vores anbefaling, at man bager ved den højeste temperatur, ovnen kan klare.

 

Skal man have en pizzaovn for at bage en rigtig pizza?

Nej, man behøver ikke en pizzaovn for at bage en god pizza. Man kan bruge en helt almindelig ovn. For at komme så tæt på pizzaovnen som muligt, kan det anbefales, at man bruger et bagestål eller en pizzasten. Derudover kan man også købe bagesten og andet udstyr, så man kan bage pizza på grillen.

 

Kan man bage på andet end bagestål?

Hvis man ikke har et bagestål eller en bagesten, så kan man bage på en bageplade, men man skal sørge for at varme pladen op, så den er lige så varm som ovnen.

Man kan også f.eks. bruge en støbejernspande, eventuelt med bunden i vejret. Igen er det vigtigt, at den bliver varmet op sammen med ovnen. 

Hvis man kender en smed, kan man også få ham til at lave et bagestål. Det kan ofte være billigere, men man skal så lægge lidt arbejde i det selv.

  

Hvilken ost er bedst til pizza?

Frisk mozzarella er noget af det bedste, man kan komme på en pizza, og i mange tilfælde er det faktisk også billigt. Med mindre det skal være ægte bøffelmozzarella. Og så kan det være en god idé at rive lidt parmesanost på pizzaen i det øjeblik, den kommer ud af ovnen. Det løfter lige pizzaen op på næste niveau.

 

Hvor meget fyld skal der på en pizza?

Der er delte meninger om, hvor meget fyld, der skal på en pizza, men en italiensk pizza vil ofte have meget lidt fyld. Hvis man fylder for meget på, så kan det være svært at få en sprød bund, da dejen ender med at koge mere end den  bager.

 

Hvad skal man gøre med pizzaen, når den kommer ud af ovnen?

Når man tager pizzaen ud af ovnen, er det vigtig, at den kommer over på en rist, så bunden kan komme af med dampen, ellers risikerer man, at bunden bliver blød.