ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Lammekrone i ovn

ANNE METTE AUTZEN | 1. april 2018

Mmmhhh… Lækker og mørt tilberedt lammekrone i ovn!

Der er næsten intet, der emmer af forår, som et stykke saftigt tilberedt lam med tilbehør gør det. Når vi går de lysere tider i møde, er det derfor tid til at byde foråret velkommen med en lammekrone, der får fuglene til at synge! Lam hører sig imidlertid ikke kun foråret og påsken til – nærmere tværtimod.

Lammekrone

Lam, der absolut skal smage af uld, hører fortiden til, og hvorfor du indimellem støder på lam, der alligevel har en “uldet” smag, forklarer jeg lidt senere.

Virker lammekrone umiddelbart som en stor mundfuld for dig, kan jeg trøste dig med, at den ikke tager mere tid eller energi end din sædvanlige lasagne – altså, såfremt du laver lasagnen fra bunden 😉

Her giver jeg dig min fantastiske og simple opskrift på, hvordan du med bare fire ingredienser, og lidt hjælp fra din ovn og en smule hviletid, får en smuk og saftig lammekrone.

Sæson for lam

Lammekrone kan opdrives året rundt, men vil du have fingrene (eller tænderne) i helt frisk, dansk højkvalitets lammekød, så slagtes de danske lam henover efteråret fra september og indtil november.

Den danske lammeproduktion kan desværre slet ikke følge med efterspørgslen herhjemme, hvorfor vi er nødsaget til at importere lammekød fra blandt andre Irland, Australien og New Zealand. Her er lammene dog typisk ældre ved slagtning, og det ses altså både på kvalitet og pris – og så kan det smages.

De danske lam regnes for at være af højere kvalitet, og jeg er ganske enig – både hvad angår smag og mørhed!

Hvad er lammekrone?

Da lammekrone ikke så ofte er at finde i køledisken, er det bare om at slå til, når du endelig gør det.

Lammekrone er nemlig kongespise, og det må være derfor, lammekrone har fået sit navn 😉

Lammekrone er simpelthen én af de møreste, fineste og klart flotteste udskæringer på hele lammet! Lammekronen skæres fra dyrets ryg, således at ribbenene følger med.

At benene fortsat sidder på udskæringen giver ikke alene et superflot visuelt udtryk, der dekorerer flot på middagsbordet og kan imponere enhver gæst, de giver ligeledes masser af god smag, saft og kraft til kødet.

Hvorfor smager lam af uld?

Lam har en helt særlig, karakteristisk og kraftig smag, som – bevares – godt kan beskrives som lettere “uldet”, men rigtig godt lammekød skal bestemt ikke smage af uld! Man siger gerne, at des ældre dyret er, des mere fremtræden er smagen af uld.

Herhjemme er vi med årene blevet meget opmærksomme på dette, hvorfor lammene allerede slagtes i 6-8 måneders alderen. Når dyret når 12 måneder, regnes det faktisk ikke længere for at være et lam: Så er det slet og ret et får.

I udlandet, derimod, slagtes dyret typisk i 12-24 måneders alderen. Med alderen får dyret en øget fedtmængde samt mere skatol i sit kød. Med den øgede fedtmængde hører nogle fedtsyrere, der bidrager til smagen af uld, men skatol er det stof, vi også kender fra svin og kalder “ornelugt”. Ja, det siger i virkeligheden ikke så lidt om, hvor lidt delikat smagen af uld er.

De yngre, danske lam har imidlertid et tyndere fedtlag, hvilket nedbringer risikoen for den uheldige smag af uld.

– men fordi lam har et lidt “uldent” ry, har lammekød det jo med at skille vandene: Os, der elsker lam, og, nå ja, så er der lige alle de andre.

Vil du have den absolut bedste gastronomiske oplevelse, er det altså de danske – om end dyrere – lam, du skal gå efter. De er sværere at opdrive, men jeg lover dig, at det er det hele værd.

Lam i madlavning

Idet lam har en så dyb og fremtræden smag, kan lammekød sagtens tåle en meget kraftig krydring. Lam er da også superpopulært i mange arabiske lande, hvor der skrues godt op under krydderiblusset!

Her akkompagneres lam ofte af gode mængder spidskommen, kardemomme, safran og kanel samt nødder og frugt som eksempelvis mandler og abrikos.

Det kan du helt sikkert eksperimentere og lege en masse med! I denne opskrift har jeg dog fokuseret på at tilberede en lækker, nem og virkelig saftig lammekrone, hvorfor jeg i denne omgang kun har brugt klassikerne, rosmarin og hvidløg, til smag.

På grund af årstiden, måtte jeg desuden være den dejlige danske lam foruden, men jeg ser allerede frem til den danske “lammesæson” 🙂


Lammekrone i ovn

No ratings yet
Udskriv Pin
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 25 minutter
Antal: 8 personer
Forfatter: Anne Mette Autzen

Ingredienser

 • 2 stk. Lammekrone
 • Rosmarin Frisk
 • 4 fed Hvidløg
 • 3 spsk. Olivenolie

Sådan gør du

  1. Da jeg her arbejdede med et udenlandsk lam (eller sandsynligvis et får, hvis ret skal være ret), havde kødet et forholdsvist tykt fedtlag. Start med at pudse det værste lag fedt af lammekronen ved at lægge lammekronerne på spækbrættet med fedtsiden opad. Knib fedtet sammen med fingrene og stik din afpudserkniv ind her (pas på fingrene). Vi fjerner ikke alt fedt, da det alt andet lige er med til at give saft og smag til lammekronen. 
  2. Rids herefter fedtlaget på kryds og tværs. Undgå at skære helt ned i kødet, da det vil udtørre kødet, ligesom med flæskesteg.
  3. Sæt en stor pande på komfuret og tænd på middelhøjt blus.
  4. Hæld olien på den varme pande.
  5. Læg lammekronen på panden med fedtsiden nedad.
  6. Lad lammekronen brune af i et par minutter.
  7. Læg nu lammekronen over i et ildfast fad med fedtsiden opad.
  8. Brug lidt staniol til at lægge under lammekronen i den side, hvor benene stikker ud. Det gør du for at udligne højdeforskellen, så lammekronen får en så ens stegning i ovnen som muligt - igen, akkurat som vi kender det fra flæskestegen. 
  9. Læg et par kviste af rosmarin og et par flækkede hvidløg henover lammekronen.Lammekrone
  10. Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovn.
  11. Sæt lammekronen i den forvarmede ovn.
  12. Lad den stege i 25 minutter.
  13. Tag herefter lammekronen ud af ovnen og læg den på et spækbræt.
  14. Lad nu lammekronen hvile i 20 minutter. Du må endelig ikke dække kødet til.
  15. Servér din fantastisk møre, saftige og rosa lammekrone.
  Lammekrone

Om forfatteren


Anne Mette elsker at eksperimentere med nye ting i køkkenet - gerne med sæsonens råvarer - hvad enten det er syltning, bagning eller madlavning!