Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Kofta b’siniya

Jens Folke KøkkenkemistenKøkkenkemisten
 

Jens Folke, også kendt som Køkkenkemisten har altid brændt for at lave kvalitetsmad af gode råvarer og gerne helt fra grunden. Han fileterer fisk, slagter lam, opskærer rådyr, grise og gæs, laver pålæg og pølser, salter, varm- og koldrøger, tilbereder sous vide, samler spisesvampe og sanker vilde planter. Han har tidligere holdt kokkekurser for LOF i Holbæk, og fra 2014-2022 har han haft artikler i næsten hvert nummer af Dansk Kemi. Han er tourguide i Foreningen til Svampekundskabens Fremme, medlem af Det Danske Gastronomiske Akademi og skriver som forsker om gastronomi på Lex.dk, Danmarks on-line nationalleksikon.

7. august 2024
Siniya er en type palæstinensisk-arabisk hyrde-tærte med lag af krydret oksekød, aubergine, tomater og en sprød skorpe af tahina. Den er ret tung, men meget lækker. Søsterversionen til siniya er noget, der kaldes kofta b'siniyah; en kofta-stil kebab, serveret med tahina-sauce.
Kofta b’siniya

Opskrift på kofta b’siniya

Siniya er en type palæstinensisk-arabisk hyrde-tærte med lag af krydret oksekød, aubergine, tomater og en sprød skorpe af tahina. Den er ret tung, men meget lækker. Søsterversionen til siniya er noget, der kaldes kofta b’siniyah; en kofta-stil kebab, serveret med tahina-sauce. Lammekødet til kofta må gerne være lammebov, mens oksekødet skal være af en kvalitet, der egner sig til stegning – ikke braisering, fx flank steak. Brug smør til at runde retten af, hvis den skal spises med det samme, ellers brug olivenolie, da smør stivner ved afkøling.


Kofta b’siniya
Antal: 4 personer

Kofta b’siniya

Siniya er en type palæstinensisk-arabisk hyrde-tærte med lag af krydret oksekød, aubergine, tomater og en sprød skorpe af tahina. Den er ret tung, men meget lækker. Søsterversionen til siniya er noget, der kaldes kofta b'siniyah; en kofta-stil kebab, serveret med tahina-sauce.
Forfatter: Køkkenkemisten
Ret: Hovedret
Køkken: Middelhavet
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 20 minutter

Ingredienser

  • 150 gram Tahin lys tahina
  • 50 milliliter Citronsaft
  • 125 milliliter Vand
  • 1 fed Hvidløg knust
  • 30 milliliter Rapsolie
  • 30 gram Usaltet smør kan erstattes af olivenolie eller ghee
  • Sød paprika til drys
  • Salt

Kofta

  • 400 gram Hakket Lam bov
  • 400 gram Hakket oksekød af flank steak el. lign.
  • 150 gram Løg finhakket
  • 2 fed Hvidløg knust
  • 50 gram Pinjekerner ristet og grofthakket; + hele kerner til pynt
  • 30 gram Bredbladet persille
  • 1 stk. Chili rød, kerner fjernet og finthakket
  • 8 gram Kanel stødt
  • 8 gram Allehånde stødt
  • 4 gram Muskatnød revet
  • 8 gram Salt
  • 8 gram Peber

Sådan gør du

  • Kom ingredienserne til koftaen i en skål og bland farsen i med fingrene.
  • Form aflange boller som en amerikansk fodbold (60 g, 8 cm); pres farsen godt sammen, så den ikke går i stykker under stegningen; stil dem koldt til de skal steges – holder i døgn.
  • Forvarm ovnen til 220°C.
  • Rør tahina, citronsaft, vand, hvidløg og salt sammen i en skål; tilsæt vand til en konsistens lidt tyndere end akaciehonning – justér med vand.
  • Brun koftaerne jævnt i rapsolie i hold, så panden holdes varm; ≈ 6 min. pr. hold til de er rosastegte; læg dem på en bradepande.
  • Hæld tahina-saucen ud på bradepanden uden at dække koftaerne helt og stil bradepanden i ovnen i 1-2 minutter for at varme saucen op.
  • Brun smørret ved jævn varme, så det ikke brænder på.
  • Servér koftaerne med lidt persille, hele, ristede pinjekerner og et drys paprika.
  • Servér balilah som tilbehør med en salat af tomat, agurk og feta til retten.

Noter

Kofta b’siniya Kofta b’siniya Kofta b’siniya Kofta b’siniya Kofta b’siniya