
Opskrift på kartoffelsalat med chips
Ideen var at tage noget simpelt som kartoffelsalat og tune den så meget, at den ville kunne måle sig med retterne i en gourmetmenu. Her er den lavet udelukkende med kartofler og urter fra Søren Wiuff ved Lammefjorden.
Vi har denne opskrift fra bogen: “Showcooking“, der handler om foreningen: “NACL – Nordic Academy of Culinary Leisure“.
Deres mål er at udfordre sig selv og grænserne for gastronomien uden snobberi eller forstyrrende regler og dogmer.

Kartoffelsalat med chips
Ingredienser
Kartofler
- 1 kilogram Kartofler blandede kartofler, fx sorterne Rooster, King Edward og aspargeskartoffel
- Salt
- Olie smagsneutral olie til fritering, fx solsikkeolie
- Krydderurter Fuglegræs. Vinterkarse og vinterportulak (lat. Claytonia perfoliata)
Varm friskostmayonnaise med brunet smør:
- 200 gram Smør
- 3 stk. Æg
- 3 spsk. Hvidvinseddike
- Salt
- Texturas Xanthana majsjævner
- 0.5 deciliter Vand
- 100 gram Friskost Loke friskost fra Unika
- 2 deciliter Olie smagsneutral
- 4 dråber Tabasco Sauce
Sådan gør du
Kartofler:
- Skrub kartoflerne rene med en skuresvamp, og skyl dem grundigt.
- Lav kartoffelkugler med et mini-parisiennejern, men gem tre kartofler til chips.
- Kog kartoffelkuglerne op i saltet vand, og lad dem trække i 30 sekunder, hvorefter de skylles i koldt vand.
- Skær de sidste 3 kartofler i 2 mm tykke skiver på et mandolinjern, og kog dem op i meget saltet vand, hvorefter de skylles grundigt.
- Varm olien op til 140 °C, og fritér kartoffelskiverne stille og roligt, indtil de holder op med at syde.
- Dryp chipsene af på lidt køkkenrulle, og drys dem med lidt fint salt.
Varm friskostmayonnaise med brunet smør:
- Lad smørret bruse op i en gryde, til vallen i bunden af gryden er gyldenbrun, og sæt den herefter til at køle ned til ca. 40 °C.
- Kog æggene i 5 minutter, og køl dem straks af, før de pilles.
- I en kraftig blender tilsættes blødkogte æg, hvidvinseddike, salt, xantana, vand og friskost.
- Blend det hele sammen til en glat creme, tilsæt olien og til sidst det lune brunede smør.
- Smag mayonnaisen til med salt og tabasco.
- Fyld mayonnaisen i en sifonflaske, og lad den med 2 patroner.
- Hold sifonflasken lun i et ca. 50 °C varmt vandbad* frem til servering.
Anretning:
- Pluk og vask fuglegræs, vinterkarse og vinterportulak.
- Varm kartoffelkuglerne op i lidt smør og 1 dl vand.
- Når vandet næsten er fordampet, skydes friskostmayonnaise ned i gryden.
- Der skal lige være nok til at binde kartoflerne sammen.
- Vend det hele forsigtigt rundt, og server kartoffelsalaten toppet med masser af urter og sprøde chips.