Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Hyldebærsaft

Christine

Christine tager dig med fra jord til bord, og viser, hvordan hun serverer de ting, hun dyrker i sin 600 kvm. store køkkenhave.

25. august 2021

Opskrift på hyldebærsaft

Når vinteren nærmer sig, er det oplagt at samle de sorte hyldebær og koge saft. De er smækfyldte med C-vitamin, så de holder snuen på afstand i den kolde tid, som kommer. Jeg søder saften med æbler i sæson, men er der ikke sådan nogle inden for rækkevidde, kan de sagtens udelades. Jeg lover, at det bliver lige så lækkert uden.

Har du en saftkoger, skal du selvfølgelig bare bruge den, men til alle dem, der ikke er så heldige, kommer her en opskrift, som koger saft på gammeldags maner.

Der bliver 1 ½ liter hyldebærsaft af denne opskrift.


Antal: 1 stor portion

Hyldebærsaft

Forfatter: Christine
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 30 minutter

Ingredienser

Hyldebærsaft

  • 1 kilogram Hyldebær
  • 0.5 liter Vand
  • 3 stk. Æbler
  • 375 gram Sukker
  • 0.5 stk. Citron saften

Sådan gør du

  • Skyl bærrene grundigt og klip de grove stilke af klaserne.
    Skær æbler i store tern og læg dem i en gryde med hyldebær og vand.
    Tænd for blusset og lad blandingen koge op til bærrene brister og æblerne koger ud.
    Hæng nu hyldebær og æbler til afdrypning i en saftpose eller læg et tyndt stykke stof i en si, så saften skilles fra frugten. Du kan fint bruge et viskestykke, men lad det dyre blive i skuffen, for hyldebær farver fælt!
    Når de sidste dyre dråber er dryppet fra, hælder du saften i en gryde og tilsætter sukker og citronsaft.
    Kog op og fjern det lyserøde skum, som samler sig langs grydens kanter.
    Smag til med sukker og citron, før du hælder den færdige saft på skoldede flasker.
    Hyldebærsaft holder sig frisk på flaske i flere måneder, men du kan også fryse den uden problemer. Åbnede flasker opbevares i køleskabet og drikkes i løbet af et par uger.

Noter

Serveringsforslag

Indrømmet: Min hyldebærsaft er ikke den sødeste, du får serveret, så du kan sagtens tilsætte mere sukker, når du koger den. Grunden til, at jeg ikke gør det, er, at jeg bedst kan lide at søde lige før servering. Her krydrer jeg med honning og smager til med ekstra citronsaft for at tilføje en syrlig twist.
Jeg drikker desuden altid min hyldebærsaft varm, og skal den virke mod forkølelse og en øm hals, skal den indtages skoldhed! Serverer jeg den for gæster derimod, er det gerne i en dyb tallerken, for den sorte saft er skøn som suppe. Sådan fik jeg den ofte som barn – og altid med en sprød tvebak på toppen. Du kan derfor fint sætte den på bordet som en lun dessert i vintertiden, og jeg ved, det smager dejligt, hvis du lægger en kold klat risengrød i skålens midte.