Opskrift på hyldebærsaft
Når vinteren nærmer sig, er det oplagt at samle de sorte hyldebær og koge saft. De er smækfyldte med C-vitamin, så de holder snuen på afstand i den kolde tid, som kommer. Jeg søder saften med æbler i sæson, men er der ikke sådan nogle inden for rækkevidde, kan de sagtens udelades. Jeg lover, at det bliver lige så lækkert uden.
Har du en saftkoger, skal du selvfølgelig bare bruge den, men til alle dem, der ikke er så heldige, kommer her en opskrift, som koger saft på gammeldags maner.
Der bliver 1 ½ liter hyldebærsaft af denne opskrift.
Hyldebærsaft
Ingredienser
Hyldebærsaft
- 1 kilogram Hyldebær
- 0.5 liter Vand
- 3 stk. Æbler
- 375 gram Sukker
- 0.5 stk. Citron saften
Sådan gør du
- Skyl bærrene grundigt og klip de grove stilke af klaserne. Skær æbler i store tern og læg dem i en gryde med hyldebær og vand. Tænd for blusset og lad blandingen koge op til bærrene brister og æblerne koger ud. Hæng nu hyldebær og æbler til afdrypning i en saftpose eller læg et tyndt stykke stof i en si, så saften skilles fra frugten. Du kan fint bruge et viskestykke, men lad det dyre blive i skuffen, for hyldebær farver fælt! Når de sidste dyre dråber er dryppet fra, hælder du saften i en gryde og tilsætter sukker og citronsaft. Kog op og fjern det lyserøde skum, som samler sig langs grydens kanter. Smag til med sukker og citron, før du hælder den færdige saft på skoldede flasker. Hyldebærsaft holder sig frisk på flaske i flere måneder, men du kan også fryse den uden problemer. Åbnede flasker opbevares i køleskabet og drikkes i løbet af et par uger.