x
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
opskrift

Hjemmelavet røget mørbrad

PER ASMUSSEN | 16. marts 2018
Koldrøget svinemørbrad

Lækker hjemmelavet, koldrøget svinemørbrad, der er perfekt til et dansk frokostbord.

Processen tager lang tid, men kødet passer sig selv under næsten hele processen, og resultatet er forrygende.

Hvis du gerne vil have lidt hjælp i form af poser til enten røgningen eller modningsprocessen, så se denne opskrift på røget svinemørbrad.


Hjemmelavet røget mørbrad

Koldrøget svinemørbrad
4 fra 2 stemmer
Udskriv Pin
Forb. tid: 1 time
Tilb. tid: 3 days 3 timer
Antal: 1 stk.
Forfatter: Per Asmussen

Ingredienser

  • 1 stk. Svinemørbrad
  • 0.5 liter Vand
  • 75 gram Salt
  • 25 gram Sukker
  • Krydderier Peberkorn og laurbærblade efter smag

Sådan gør du

  • Sprængning/rimning

    1. Start med at lave en lage bestående af 3/4 salt og 1/4 sukker samt et par peberkorn og laurbærblade. 
    2. Bring lagen i kog i en gryde. Lad den koge, til salt og sukker er opløst, og lad den afkøle til stuetemperatur. 
    3. Afpuds mørbraden for sener og fedt.
    4. Mørbraden placeres i en plastbøtte og dækkes helt til af lagen.
    Røget mørbrad
    Lad det stå i 1-2 døgn afhængig af hvor salt du ønsker kødet.
    Skyl mørbraden under rindende vand, til du er sikker på, at al salten er væk. Hvis du ikke gør det grundigt, vil kødet "tilberedes" videre der hvor der er salt. Sørg for at det tørres godt af bagefter, så det herefter er klar til at tørre/modne.
    Modn kødet i køleskabet, eller bedre endnu, i en dryaging-pose eller et modningsskab. Lad det modne i 2-7 dage, afhængig af hvor fast du ønsker kødet. Vi eksperimenterede i dette tilfælde og gav det 30 dage, hvilket var for længe.
    Røget mørbrad
    Du har nu følgende to muligheder for at færdiggøre processen: 
     

    Koldrøgning

    Temperaturen skal være under 25 grader, og kødet ryges i alt fra 5-10 timer, afhængig af hvor røget du ønsker smagen.
    Røget mørbrad

    Røget mørbrad

    Varmrøgning

    Varm din røgovn op til 60-65 grader og giv kødet alt fra 2-3 timer, afhængig af hvor røget du ønsker smagen.

Noter

Lav gerne et par mørbrad ad gangen, når du alligevel er i gang, da det ikke tager længere tid at lave en stor portion. Kødet skæres i tynde skiver og bruges som fx røget svinefilet. Røget mørbrad kan også bruges som et smagfuldt og mere fedtfattigt alternativ til bacon, ligesom det kan erstatte andre former for charcutterivarer af svinekød (serrano- eller parmaskinke), hvis man holder af den røgede smag. Opbevar de færdigrøgede mørbrad i køleskab, indpakket i køkkenrulle i en lufttæt beholder. De kan også fryses i samme emballage. Holdbarheden er ca. 14 dage i køleskab, og ca. 2 mdr. i fryseren. 

Om forfatteren


Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.