Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Hjemmebagt rugbrød uden hvedemel

Jens Folke KøkkenkemistenKøkkenkemisten
 

Jens Folke, også kendt som Køkkenkemisten har altid brændt for at lave kvalitetsmad af gode råvarer og gerne helt fra grunden. Han fileterer fisk, slagter lam, opskærer rådyr, grise og gæs, laver pålæg og pølser, salter, varm- og koldrøger, tilbereder sous vide, samler spisesvampe og sanker vilde planter. Han har tidligere holdt kokkekurser for LOF i Holbæk, og fra 2014-2022 har han haft artikler i næsten hvert nummer af Dansk Kemi. Han er tourguide i Foreningen til Svampekundskabens Fremme, medlem af Det Danske Gastronomiske Akademi og skriver som forsker om gastronomi på Lex.dk, Danmarks on-line nationalleksikon.

3. september 2024
Hjemmebagt rugbrød uden hvedemel, fyldt med kerner som hørfrø og solsikkekerner. Perfekt til dem, der ønsker et sundt brød med lavt glykæmisk index og en dejlig nøddeagtig smag.

Opskrift på hjemmebagt rugbrød uden hvedemel

Dette rugbrød er perfekt til dem, der ønsker et brød med lavt glykæmisk index, fyldt med kerner og uden hvedemel. Rugmel og byg er kendt for deres lavere glykæmiske index, og dette brød er spækket med hørfrø og solsikkekerner, som giver en ekstra sundhedsmæssig fordel.


Antal: 4 Personer

Hjemmebagt rugbrød uden hvedemel

Hjemmebagt rugbrød uden hvedemel, fyldt med kerner som hørfrø og solsikkekerner. Perfekt til dem, der ønsker et sundt brød med lavt glykæmisk index og en dejlig nøddeagtig smag.
Forfatter: Køkkenkemisten
Ret: bage, Bagning, Frokost, Snack
Køkken: Danish, Dansk
Keyword: Brød, rugbrød
Forb. tid: 2 days
Tilb. tid: 1 time 30 minutter

Ingredienser

Dag 1:

  • 450 Gram Rugmel jeg maler selv melet på knækkede rugkerner på min Ankarsrum Assistent
  • 150 ml. Surdej
  • 300 Gram Rugkerner knækkede
  • 150 Gram Hørfrø
  • 150 Gram Solsikkekerner
  • 50 Gram Maltmel Bygmaltmel
  • 2 Tsk. Bageenzymer Evt.

Dag 2:

  • 2 Spsk Maltmel
  • 2 Tsk. Bageenzym Evt.

Sådan gør du

Dag 1:

  • Bland rugmel med 3 dl vand og 150 ml surdej i en skål, indtil dejen er jævn og fugtig.
  • Giv surdejen et par spiseskefulde rugmel og dobbelt så meget vand og sæt den tilbage i køleskabet til næste gang.
  • Bland i en anden skål solsikkekerner, hørfrø og knækkede rugkerner med 6 dl vand og 1 teskefuld salt.
  • Lad begge skåle stå ved stuetemperatur i 12-18 timer (natten over).

Dag 2:

  • Bland begge skåles indhold med 2 spiseskefulde maltmel og evt. bageenzym i en røreskål og rør det godt sammen i 10-12 minutter.
  • Hæld dejen i en brødform, strø sesamfrø på toppen og lad det hæve i 2-3 timer, indtil dejen når kanten af formen.
  • Prik huller i toppen med et passende redskab og bag brødet i ovnen i 1,5 time ved 170°C.
  • Tag brødet ud af formen og pak det ind i et viskestykke til næste dag, hvor det er nemmere at skære.

Noter

Tips:
Når rugbrødet hæver uden hvedemel, er glutenindholdet meget lavt, hvilket gør brødet mindre skærefast. Brug en gaffel under smørrebrødet i stedet for at stikke det i stykker. Smagen er fremragende og nøddeagtig.