Opskrift på gourmet burger
En rigtig luksusburger bestående af godt, krogmodnet og friskhakket oksekød, hjemmebagte burgerboller og tørsaltet, sprødstegt bacon.
Burgerne serveres med fyld af agurker, babyspinat, syltede løg og hjemmelavet ketchup.
Et fantastisk måltid, der også vil vække stor glæde hos gæster.
Gourmet burger
Ingredienser
Burgerboller
- 20 gram Gær
- 0.5 liter Vand lunkent
- 10 gram Groft salt
- 700 gram Hvedemel
- 100 gram Smør blødt
- 1 stk. Æg til pensling
- Sesamfrø til drys
Bøf
- 500 gram Hakket Oksekød af krogmodnet kød (se mere info i vejledningen).
Servering
- 200 gram Bacon hjemmelavet, tørsaltet bacon (se i noten).
- 4 skiver Cheddar ost
Tilbehør
- Syltede rødløg
- Agurk i skiver (kan erstattes af tomater)
- Babyspinat
- Ketchup gerne hjemmelavet - se note.
Sådan gør du
Burgerboller:
- Smuldr gæren i et dejfad, en stor skål eller i en røremaskine.
- Tilsæt vand og salt og opløs gæren heri.
- Rør hvedemel i gærvæsken, til du har en lind dej.
- Tilsæt det bløde smør i små klumper og rør dejen godt sammen.
- Tilsæt nu så tilpas meget mel, at dejen bliver smidig og æltbar. Den må absolut ikke være tør, men skal være let fugtig.
- Lad dejen hæve under et fugtigt klæde - alternativt kan du bruge en badehætte - i cirka 30 minutter.
- Slå dejen ned og form den til flade boller.
- Lad bollerne efterhæve i 30 minutter.
- Slå ægget ud i en dyb tallerken og pisk det sammen med en gaffel.
- Pensl de færdighævede boller med sammenpisket æg og drys med sesamfrø.
- Bag bollerne i 10 minutter ved 210 grader, til de er gyldne og gennembagte.
- Lad burgerbollerne afkøle på en bagerist.
Bacon:
- Steg baconen sprød på en tør pande ved middelhøj varme.
- Tag din bacon af panden og placér dem på fedtsugende papir indtil de skal bruges.
- De smider ret meget baconfedt, som du bare skal lade blive på din pande.
Bøffer
- Bøfferne er lavet af hjemmehakket, krogmodnet (dryaged) oksebov- og spidsbryst. Det er kød af en virkelig god kvalitet, så det er vigtigt, at de ikke bliver stegt for længe, og dermed bliver tørre og kedelige.
- Form kødet til lidt flade hakkebøffer og drys dem med salt og peber på begge sider.
- Steg bøfferne i stegefedtet fra baconen i 4 minutter på den ene side.
- Herefter vendes kødet. Under stegningen øses gavnligt af baconfedtet over bøffen, så den stegte overflade forbliver saftig.
- Efter cirka ét minut lægges en skive cheddarost ovenpå.
- Kødet steger nu videre i 3 minutter, hvorefter det tages af panden. Lad bøfferne hvile utildækkede i 2 minutter inden servering.
Servering:
- Server de lækre bøffer i en burger med hjemmebagte burgerboller og fyld af f.eks.: Babyspinat Skiver af agurk eller tomater Syltede rødløg - vi har en god og nem opskrift lige Hjemmelavet, tørsaltet bacon - smager fantastisk og kan findes Hjemmelavet ketchup - se vores lækre og nemme opskrift Burgerdressing eller cremefraiche dressingher herher
Noter
Hvor kommer burgeren fra?
Der er delte meninger om, hvor burgeren stammer fra. Nogle mener, den stammer fra Hamborg, andre at den stammer fra New Haven i Connecticut. Der er også dem, der mener at den moderne burger, som vi kender den, er skabt af burgerkæden ‘White Castle’.
En burger er en sandwich, og sandwichen er opfundet i England af John Montagu der var Earl af Sandwich i slutningen af 1700-tallet. Han spillede ofte kort, og havde derfor brug for noget mad, han kunne spise med én hånd imens han spillede.
Hvad skal der i en burger?
Hvis bare du har en bolle og en bøf, har du en burger. Resten er helt op til dig selv. Ketchup og sennep, mayonnaise, forskellige slags ost. You name it! Blå ost og mango chutney er f.eks. virkelig lækkert. Eller bearnaise. Eller…
Hvilke boller til burger?
Hjemmebagt brioche er en klar vinder, men i en snæver vending fungerer det rigtig godt med krydderboller. Og det gode ved burgeren er jo, at der ikke rigtig er regler.
Hvor stammer ordet ‘burger’ fra?
Ordet ‘Burger’ er simpelthen en forkortelse for hamburger. Sandsynligvis efter den tyske by Hamborg eller på tysk Hamburg.
Hvor meget kød til en burger?
En god mellemstor bøf er ca. 150 g. I en ‘Big Mac’ får du 2 bøffer á 45g. Man skal evt. gøre op med sig selv, hvor meget kødet skal dominere burgeren, og justere størrelsen efter det. Det handler om balance!