x
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
opskrift

Gærbrød i Römertopf

THOMAS TRANEGAARD NIELSEN | 8. januar 2020

Surdej er bedst, men skal det gå hurtigt må man bruge gær.

Normalt bruger jeg fordej, som også er på gær, men kun måske 5 gram. Og det tager noget længere tid.

Dette er mit bedste bud på et hurtigt brød. Uden at gå for meget på kompromis med smagen.

Opskriften kræver en Køkkenmaskine, Römertopf og en hævekurv eller en skål.

Gærbrød i Römertopf


Gærbrød i Römertopf

No ratings yet
Udskriv Pin
Keyword: Bage, Brød, Stegeso
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Antal: 1 brød
Forfatter: Thomas Tranegaard Nielsen

Ingredienser

  • 430 gram Vand 25 grader celsius
  • 20 gram Gær
  • 30 milliliter Æblecidereddike
  • 1 spsk. Honning
  • 450 gram Hvedemel
  • 100 gram Semolina semulje
  • 50 gram Fuldkornshvedemel
  • 16 gram Salt fint
  • Rugmel

Sådan gør du

  • 1.    Hæld vandet i røreskålen og tilsæt gær, eddike og honning..
    2.    Lad det stå et øjeblik og rør så gæren ud i vandet.
    3.    Tilsæt melet og vend det sammen med vandet.
    4.    Lad dejen stå i en time på køkkenbordet og autolysere.
    5.    Tilsæt salt og ælt det på køkkenmaskinen med dejkrog på lav-middel hastighed til dejen slipper bunden (10-15 minutter). Skru eventuelt op for hastigheden de sidste par minutter, hvis ikke dejen slipper bunden på middel hastighed.
    6.    Strø rugmel på bordet, fugt hænderne(så dejen ikke hænger fast), tag dejen op og læg den på bordet.
    7.    Fugt hænderne igen, fold dejen og stram den op.
    8.    Drys dejen med rugmel og læg den i en hævekurv (jeg giver min hævekurv lidt olie og dækker bund og sider med rugmel og lægger et stykke bagepapir i bunden først).
    9.    Når dejen fylder lidt over halvdelen af kurven hælder du vand i toppen og bunden af din Römertopf og lader dem trække i 10 min.
    10.    Hæld så vandet ud og sæt Römertopfen i en kold ovn og tænd på 250 - 275 grader celsius.
    11.    Når dejen fylder hele kurven tager du Römertopfen ud af oven og vender dejen ned i den, lægger et snit langs toppen af brødet med din skarpeste kniv, sætter låg på og smider den i ovnen igen.
    12.    Bag brødet 20 minutter med låg på, tag låget af og bag yderligere 10 minutter på 230 grader celsius.
    13.    Tag brødet ud og lad det køle på en rist.
    Gærbrød i Römertopf

Om forfatteren


Thomas er skolelærer, bl.a. i madkundskab og engelsk, han er en flittig amatørbager og overall madnørd, og så udvikler han stort set alle sine opskrifter selv - de fleste findes her på siden. Thomas er vært på GastroFun Premium og en del af redaktionen her på siden, og så er han med i MasterChef 21.