ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Frikadeller med brun sovs

ANETTE SøSTRøM ASMUSSEN | 21. august 2018
Den klassiske, danske ret serveret med en lækker, brun sovs

Findes der noget mere dansk end frikadeller med brun sovs og kartofler?

Retten, der er en ægte hverdagsklassiker, er måske ikke kendt for sit høje gastronomiske niveau, men du kan løfte den et pænt stykke over dette ry ved at anvende friskhakket kød, gode kartofler og ved at bruge et par minutter på at smage sovsen til.

Velbekomme!


Antal: 4 Personer

Frikadeller med brun sovs

Den klassiske, danske ret serveret med en lækker, brun sovs
No ratings yet
Udskriv Pin Del på Facebook
Forfatter: Anette Søstrøm Asmussen
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Har du prøvet den her opskrift?Nævn os på @gastrofun.dk eller brug hashtag#gastrofundk!

Ingredienser

Frikadeller

  • 500 gram Hakket kalv og flæsk Køb friskhakket kød med højst 10-12% fedt.
  • 1.5 tsk. Salt
  • Peber
  • 1 stk. Æg
  • 5 spsk. Havregryn
  • 1 stk. Løg
  • 1.5 deciliter Mælk
  • 1 bundt Persille finthakket
  • 1 stk. Citron fintrevet skal
  • Smør til stegning
  • Olie til stegning

Brun sovs

  • 2 deciliter Bouillon grøntsagsbouillon (vand + terning)
  • 1 deciliter Fløde
  • Maizena til jævning
  • Sovsekulør
  • Æbleeddike
  • Sukker
  • Krydderier salt og peber

Servering

  • 1 kilogram Kartofler gerne aspargeskartofler
  • 1 bundt Persille finthakket

Sådan gør du

Frikadeller

  • Tag en stor skål og kom det hakkede kød og salt i skålen. 
  • Rør kødet sejt med saltet med håndmikserens dejkroge. 
  • Pil løget og riv det groft.
  • Rør løg, æg, havregryn, revet citronskal og hakket persille i kødet. Tilsæt mælk, til farsen har en passende konsistens. 
  • Lad gerne farsen hvile i køleskabet i cirka 1 time (du kan dog sagtens bruge farsen med det samme, men den har godt af at hvile). 
  • Opvarm en stor pande med smør og olie. Brun frikadellerne ved høj varme på begge sider, til de danner stegeskorpe. Lad være at komme for mange frikadeller ad gangen på panden, da temperaturen vil falde for meget, og kødet vil koge i stedet for at stege. 
  • Steg frikadellerne færdige ved middel varme, til de er gennemstegte - stegetiden afhænger af størrelsen på frikadellerne, prøv at skære én over for at teste, om den er færdig. 
  • Tag frikadellerne af panden. Læg dem evt. i et ildfast fad og hold dem varme i ovnen ved 120 grader, mens du laver sovsen.

Brun sovs

  • Hæld grøntsagsbouillon på panden, du stegte frikadellerne på, og kog væsken op.
  • Tilsæt fløde og jævn evt. sovsen med lidt maizena udrørt i vand. 
  • Smag sovsen til med salt, peber, eddike og lidt sukker, til den har den rigtige konsistens. 

Servering

  • Server frikadellerne med kogte kartofler med persilledrys, brun sovs og f.eks. dampet blomkål eller broccoli.  

Om forfatteren


Anette er vild med at bage, især brød og kager. Klassiske danske retter og desserter fylder desuden meget i hendes hverdag.