
Opskrift på franskbrød med fordej
Nyd en skive af traditionen med vores klassiske franskbrød, hvor fordejen tilføjer dybde og karakter til brødet. Dette brød kombinerer enkeltheden ved få ingredienser med den fulde smag, der opnås gennem en langsom gæringsproces. Perfekt til morgenbordet eller som ledsager til dit favoritmåltid.
I min iver efter at finde de perfekte opskrifter og fremgangsmåder, har jeg igen-igen haft (Bager-Kim) Kim Jensen Rosengreen med i mit TV Køkken for at lære mig at lave denne opskrift. Kim er uddannet bager, levnedsmiddeltekniker og salgschef hos De Danske Gærfabrikker. Så hvis der en der ved alt om gær og kemien bagved bagværk generelt, så er det ham.

Klassisk Franskbrød med fordej
Ingredienser
Fordej:
- 300 gram hvedemel
- 200 gram vand fingervarmt
- 3 gram Salt
- 6 gram Gær
Grunddej:
- Fordej ovenstående
- 510 gram Hvedemel gerne stærkt som AMO Strong
- 35 gram Smør blødt eller margarine
- 15 gram Sukker
- 15 gram Salt
- 25 gram Gær
- 300 gram Vand koldt
Topping
- Birkes
Sådan gør du
Fordej:
- Alle ingredienser røres godt sammen. Eventuelt kan gæren opløses i vandet først.
- Lad fordejen stå 1-2 timer på køkkenbordet, hvorefter den stilles på køl til næste dag.
Franskbrød med fordej:
- Alle ingredienser kommes i en skål.
- Ælt dejen langsomt i 8 minutter og derefter hurtigt i 4 minutter. Dejen skal virke elastisk og være glat.
- Lad dejen hvile overdækket i skålen i 20 minutter.
- Kom dejen ud på et bord med lidt hvedemel, del den i 3 lige store dele, fold dem runde og lad dem hvile i 20 minutter.
- Slå dejen op til brød, der passer i længden til din bageform. For ekstra smag kan brødene rulles over en opvredet klud og derefter i birkes.
- Lad brødene hæve i ca. 45-60 min., indtil dejen når kanten af formen.
- Opvarm ovnen til 275°C.
- Bag brødene ved 275°C ved indsætning, og skru ned til 220°C. Tilsæt lidt vand i bunden af ovnen ved indsætningen.
- Bag ved varmluft i ca. 20-25 min. Luk gerne dampen ud efter 15 minutter ved at åbne ovnlågen en smule i 5 sekunder.