Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Flødekartofler

Per Asmussen
   

Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.

3. september 2018
Hele Danmarks mormorfavorit: Flødekartoflerne! Perfekte, tynde og møre skiver af kartoffel og løg i en cremet sauce med hvidløg og muskatnød.

Opskrift på flødekartofler

Du går aldrig helt galt i byen med flødekartofler / flødestuvede kartofler, for det er vist meget få mennesker, der ikke kan lide det!

Det er ikke så mærkeligt, for retten er ligeså enkel, som den er genial. Med sin bløde, cremede konsistens og ret milde, neutrale smag er den det perfekte tilbehør til stort set alt slags kød. Og de rigelige mængder fløde gør, at den i de fleste tilfælde snildt kan erstatte en sauce!

Udover rugbrød er kartofler nærmest en nationalspise herhjemme. Det var angiveligt først engang i det 18. århundrede, vi begyndte at dyrke kartofler her i Danmark. Derefter gik der yderligere nogle årtier, før danskerne rigtigt fik øjnene op for, hvor skøn en spise kartoflen er – man havde nemlig ikke overvejet, at kartoflen kunne tilberedes! Og så er det jo ikke så underligt, at den brune, knoldede grøntsag ikke synes videre fantastisk.

Vi danskere fandt heldigvis hurtigt ud af, hvor næringsrig kartoflen er, så der kunne blive taget rigtig godt hånd om både hungersnød og vitaminmangel. At man ovenikøbet kunne bruge skrællerne til spiritus, har man helt sikkert set som en kæmpe bonus.

Flødekartofler

Så ja, vi elsker vores kartofler. Derudover er vi danskere også bare meget glade for alt, der er ekstracremet og indeholder fløde og samtidig leder tankerne hen på mormors “kødgryder”.

Flødekartofler er muligvis noget af det bedste, der findes i det danske køkken!

De perfekte flødekartofler skal være lækkert cremede og møre, og i min opskrift er kartofler og løg skåret ultrafint ud på et mandolinjern – det sikrer, at alt bliver mørt, og at retten får den helt rigtige konsistens. Jeg kan godt lide at tilføje hvidløg, men er du ikke så meget til hvidløg, udelader du det bare. Men muskatnød skal der altså til!

Du kan også tilføje chili eller drysse bacon udover. Er du rigtig fræk, kan du prøve med revet ost på toppen. Servér eksempelvis dine flødekartofler til roastbeefokseculotte eller hamburgerryg – eller hvad du nu synes. Flødekartofler kan vitterligt gå sammen med langt det meste.

 

Flødekartofler opskrift


Antal: 6 Personer

Flødekartofler

Hele Danmarks mormorfavorit: Flødekartoflerne! Perfekte, tynde og møre skiver af kartoffel og løg i en cremet sauce med hvidløg og muskatnød.
Forfatter: Per Asmussen
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 1 time 20 minutter

Ingredienser

  • 1500 gram Kartofler
  • 2 stk. Løg
  • 2 clove Hvidløg kan undlades
  • 0.5 liter Piskefløde
  • 2.5 deciliter Sødmælk
  • Muskatnød friskrevet
  • Krydderier salt og peber

Sådan gør du

    1. Skræl kartoflerne og pil løgene.
    2. Skær begge dele i tynde skiver – gerne på et mandolinjern.
    3. Bland kartofler og løg i et ildfast fad.
    4. Krydr med revet muskatnød, salt og peber og eventuelt presset hvidløg. Bemærk, at der skal mere salt og peber til, end du måske tror.
    5. Tilsæt fløde og mælk. 
    6. Bag flødekartoflerne i ovnen ved 200 grader varmluft i 20 minutter.
    7. Skru derefter ovnen ned på 190 grader almindelig ovn og giv kartoflerne en time.
    8. Tag flødekartoflerne ud af oven og lad dem stå og trække i 5 – 10 minutter inden servering.