Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Za’atar

Jens Folke KøkkenkemistenKøkkenkemisten
 

Jens Folke, også kendt som Køkkenkemisten har altid brændt for at lave kvalitetsmad af gode råvarer og gerne helt fra grunden. Han fileterer fisk, slagter lam, opskærer rådyr, grise og gæs, laver pålæg og pølser, salter, varm- og koldrøger, tilbereder sous vide, samler spisesvampe og sanker vilde planter. Han har tidligere holdt kokkekurser for LOF i Holbæk, og fra 2014-2022 har han haft artikler i næsten hvert nummer af Dansk Kemi. Han er tourguide i Foreningen til Svampekundskabens Fremme, medlem af Det Danske Gastronomiske Akademi og skriver som forsker om gastronomi på Lex.dk, Danmarks on-line nationalleksikon.

7. august 2024
Za’atar kan være betegnelsen for en arabisk oregano eller en krydderiblanding med rødder i det nordafrikanske. Za’atar er her en lige blanding af timian, sumac (eller hibiscus-blomster), ristede sesamfrø og havsalt. Dukkah kan også tilsættes ristede, stødte korianderfrø og stødt kanel. Den bidrager med en mild, nøddeagtig og let syrlig smag. 
Zaátar

Opskrift på za’atar

Za’atar kan være betegnelsen for en arabisk oregano eller en krydderiblanding med rødder i det nordafrikanske. Za’atar er her en lige blanding af timian, sumac (eller hibiscus-blomster), ristede sesamfrø og havsalt. Dukkah kan også tilsættes ristede, stødte korianderfrø og stødt kanel. Den bidrager med en mild, nøddeagtig og let syrlig smag. 

Timian kender vi herhjemme som en meget aromatisk haveplante fra læbeblomstfamilien. Den fås i tørret udgave som krydderi. 

Sumac kommer fra bærrene af en op til tre meter høj busk. De bliver høstede mens de er højrøde og ikke helt modne; tørret i solen og malet til et groft pulver, der kan købes i etniske forretninger og udvalgte supermarkeder. Sumac indeholder en række komplekse, organiske syrer og tanniner, der bidrager med syrlighed og bitterstoffer.

Za’atar rørt op i olivenolie kan den bruges som en dip til brød, men ellers indgår za’atar i grøntretter og kødboller.

Ristede sesamfrø, der formales med sesam- eller olivenolie bliver til tahina, en ingrediens i hummus.


Zaátar

Za’atar

Za’atar kan være betegnelsen for en arabisk oregano eller en krydderiblanding med rødder i det nordafrikanske. Za’atar er her en lige blanding af timian, sumac (eller hibiscus-blomster), ristede sesamfrø og havsalt. Dukkah kan også tilsættes ristede, stødte korianderfrø og stødt kanel. Den bidrager med en mild, nøddeagtig og let syrlig smag. 
Author: Køkkenkemisten
Køkken: Middelhavet
Keyword: Krydderi

Ingredients

  • 5 gram Timian
  • 5 gram Sumak
  • 5 gram Sesamfrø ristede
  • 5 gram Havsalt

Instructions

  • Bland alle ingredienserne sammen.
  • Kom det i et glas med låg og brug det gerne inden for et par uger.