x
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
opskrift

Vandbakkelse kagemand

ANNY FOGSGAARD SøSTRøM | 21. november 2019

Uanset om du kalder det kagemand eller kagekone, så er det en klassiker, der kan glæde snart alle fødselarer og barnlige sjæle. Det behøver i hvert fald overhovedet ikke at være børnefødselsdag, før der kan serveres kagemand/-kone! Det er jo bare den slags fødselsdagskage, der bringer en masse dejlige minder frem fra barndommen, og det er da helt okay at føle sig lidt som et barn igen, selv når man har rundet de 30 😉

Kagemænd og kagekoner kan jo sådan set laves på mange forskellige måder og og med forskellige slags kager. Wienerbrød, brunsviger eller vandbakkelse er klassikerne, men man ser nu også rigtig mange spændende varianter med eksempelvis hindbærsnitte eller studenterbrød!

Vi synes dog, at vandbakkelse kan noget helt særligt.

Min mand laver altid kagekone til vores piger, når de har fødselsdag. Og den bliver altid lavet med vandbakkelse – pigerne elsker nemlig kombinationen af vandbakkelse, glasur og slik.

Vandbakkelse kagemand

Vi pyntede den her kage af med en klassisk hvid glasur og det slik, som den 6-årige fødselsar allerbedst kan lide 🙂

Og på trods af, at den jo plejer at stå på kagekone af vandbakkelse hjemme hos os, så var min datters øjne alligevel fulde af “julelys”, begejstring og glæde, da kagen langt om længe kom på bordet! Det er altså noget, man kan leve længe på som forælder.

Og som altid blev kagen jo spist hurtigt. Derfor nåede vi desværre heller ikke at få et billede af hele kagen – det glemte vi lige midt i fødselsdag, sang og fejring 😉 Men flot og lækker så den ud!

 

Vandbakkelse kagemand opskrift


Vandbakkelse kagemand

No ratings yet
Udskriv Pin
Forb. tid: 1 time
Tilb. tid: 30 minutter
Antal: 8 personer
Forfatter: Anny Fogsgaard Søstrøm

Ingredienser

Vandbakkelse

 • 3 deciliter Vand
 • 100 gram Smør
 • 2.5 deciliter Hvedemel
 • 3 spsk. Sukker
 • 4 Æg S/M

Hvid glasur

 • 4 deciliter Flormelis
 • 0.5 deciliter Vand

Afpyntning

 • Slik fx. "snørrebånd" til hår osv.

Sådan gør du

Vandbakkelse

  1. Find en stor gryde.
  2. Kom vand og smør i gryden.
  3. Bring det i kog, imens du blander mel og sukker sammen i en lille skål.
  4. Tilsæt blandingen af mel og sukker til gryden, når det koger. Pisk i det imens.
  5. Fortsæt med at piske, indtil det hele har samlet sig og begynder at slippe kanterne.
  6. Tag herefter gryden af varmen og lad det stå og køle af.
  7. I mellemtiden finder du en skål og kommer æggene heri og pisker dem sammen.
  8. Tilsæt de piskede æg til dejen, når dejen er så nedkølet, at du sagtens kan røre ved den. Tilsæt kun lidt æg ad gangen, imens du pisker det hele sammen til en homogen masse. Fortsæt med at tilføje æg, indtil dejen har en tilpas tykkelse til at komme på sprøjtepose og blive sprøjtet ud i et pænt mønster - så den må heller ikke blive for tynd.
  9. Sæt ovnen på 200 grader almindelig over- og undervarme.
  10. Find en sprøjtepose og en stjernetyl (cirka 3 centimeter i diameter).
  11. Montér tyllen og kom dejen på sprøjteposen.
  12. Kom bagepapir på en bageplade.
  13. Sprøjt nu dejen ud på bagepapiret. Det nemmeste er først at "tegne" omridset af kagekonen med dejen og derefter fylde den ud. Vær opmærksom på at dejen vil hæve op, så du kan ikke lave alt for små og fine detaljer - de vil bare vokse sammen. Du kan også tegne omridset af din kagemand/-kagekone med en blyant eller kuglepen på bagepapiret, inden du begynder sprøjtearbejdet. Så har du nogle hjælpelinjer. Husk bare at vende bagepapiret om bagefter, så du ikke sprøjter dej direkte ovenpå kuglepen- eller blyantstregerne 😉
  14. Sæt kagen i den forvarmede ovn og lad den bage i en halv times tid. Bagetiden kommer an på din ovn, men vandbakkelsen skal være flot gylden og hævet. Åbn først ovnen, når du tror, at den er tæt på at være færdig, da dejen ellers klapper sammen.
  15. Tag den færdigbagte vandbakkelse ud af ovnen og lad kagen afkøle på bagepladen.
   

Hvid glasur

 • Lav glasuren umiddelbart inden, den skal på kagen, så den ikke står og størkner i skålen.
  1. Find en lille skål.
  2. Kom flormelis og vand i skålen.
  3. Rør det sammen, så der ingen klumper er tilbage. Du kan sagtens tilføje mere flormelis, hvis glasuren skal være tykkere, eller mere vand, hvis den skal være tyndere. Du kan også vælge at tilføje kakaopulver, hvis du hellere vil have chokoladeglasur.
   

Afpyntning

  1. Fordel glasuren udover den afkølede kagekone. Jeg brugte bare en ske.
  2. Fordel herefter slik efter eget valg og pynt eventuelt med slikhår - gerne snørrebånd med karamelsmag, hvis fødselaren er blond, lakridssmag, hvis fødselaren har mørkt hår, eller jordbærsmag, hvis fødselaren er rødhåret 🙂
  Nu er kagemanden/-konen klar til servering!

Om forfatteren