
Opskrift på solæg
Den sønderjyske klassiker, der hører sig til ved enhver påskefrokost: Solæg.
Solæg – Klassikeren på det danske påskebord
Påsken er for mange danskere lig en række familiearrangementer, hygge og samvær – og et bord spækfyldt med pynt, blomster, retter og alskens tilbehør. Der er generelt et væld af klassikere at ty til, når det gælder tilbehøret til det danske påskebord, og én af disse er solæggene.
Hvorfor hedder det solæg?
Navnet “solæg” har faktisk intet med en sol at gøre, men er derimod afledt af det tyske navn for retten, nemlig “Solei”. “Sole” er det tyske ord for saltlage, mens “Ei” betyder æg. Navnet solæg er derfor blot en betegnelse for det, som det reelt set er: Æg i en saltlage.

Solæg
Ingredienser
- 10 stk. Æg
- 1 stk. Rødløg Skallerne herfra
- 4 spsk. Salt
- 1 liter Vand
- Sennep Mængde efter behov
- Tabasco Sauce Mængde efter behov
Sådan gør du
Tilberedning
- Bring en gryde vand i kog.
- Kom æggene i det kogende vand.
- Lad dem koge i cirka 20 minutter.
- Tag æggene op ad vandet. Lad vandet blive tilbage i gryden.
- Skyl æggene under koldt vand og lad dem køle lidt ned.
- Bank æggene ned i bordet, så skallen knuses hele vejen rundt.
- Kom salt og løgskaller i gryden med vand.
- Bring det i kog.
- Lad lagen køle ned.
- Hæld lagen over æggene - æggene skal være helt dækket.
- Lad æggene trække i lagen i to til tre dage inden servering. De kan herefter holde sig på køl i to til tre uger.
Servering
- Ved påskebordet piller hver mand sit æg og halverer ægget.
- Blommen fjernes forsigtigt.
- Kom sennep og tabasco (eller hvad man ellers foretrækker) i det tomme hul fra blommen.
- Læg herefter blommen omvendt ovenpå det nu fyldte hul.
- Spis det halve æg i én enkelt mundfuld, eventuelt i ledtog med en snaps 😉