Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Solæg med andeæg

Christine

Christine tager dig med fra jord til bord, og viser, hvordan hun serverer de ting, hun dyrker i sin 600 kvm. store køkkenhave.

2. marts 2021

Opskrift på solæg med andeæg

Sådan laver du solæg med andeæg:

Med frygt for at få et par sønderjyder på nakken vover jeg mig alligevel ud i en opskrift på solæg, hvor de almindelige hønseæg erstattes af andeæg.

Er du ikke selv leveringsdygtig i andeæg, og kan du ikke skaffe dem ad omveje, kan du selvfølgelig sagtens bruge æg fra frie, glade høns.


Antal: 10 stk.

Solæg med andeæg

Forfatter: Christine
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 10 minutter

Ingredienser

  • 10 stk. Æg
  • 1 liter Vand
  • 4 spsk. Salt
  • 1 spsk. Kommen hel, kan udelades
  • 3 stk. Rødløg kun tynde skaller

Sådan gør du

  • Kom vand, salt, kommen og de tynde løgskaller i en gryde.
    Bring sagerne i kog og lad dem simre i 15 minutter.
    Si lagen og lad den køle helt af.
    I en ren gryde hårdkoger du nu 10 andeæg på ganske normal vis.
    Skyl æggene i koldt vand for at stoppe kogningen.
    Knus æggeskallen med en ske, så den krakelerer, og læg æggene i en stor krukke med låg.
    Hæld lagen over, så den dækker alle æggene helt, og lad dem trække i minimum 2 dage.
    Det bedste resultat får du, hvis du venter med at spise æggene, til de har ligget i lagen i en uge.

Noter

Holdbarhed & opbevaring

Solæg skal enten opbevares i en krukke på køkkenbordet eller i køleskabet. Du får den længste holdbarhed, hvis æggene ikke står for varmt, og det kan derfor anbefales at sætte dem i et køligt rum, hvor temperaturen ikke svinger for meget.
De kan holde sig i op til tre uger, men de bliver endnu mere intense i både smag og farve, hvis de får lov til at ligge længe i lagen.
 

Serveringsforslag

Solæg er en sønderjysk specialitet, der spises som en snack serveret med en stærk dram til, men du kan også møde æggene som en del af frokostbordet til højtiderne. En ting er imidlertid sikker: Uanset, hvornår der er solæg på menuen, er der kun én måde at spise dem på.
Solæg er fyldte æg, som på klassisk maner serveres med  HP-sovs, tabasco, sennep, salt, peber og eddikedressing. Det er hård kost for den utrænede, og er du ikke ægte sønderjyde, kan du udlade fyldet eller blot servere æggene med en god skefuld sennep. Sammen med sild er det en fabelagtig konstellation!
 

Sådan fyldes æggene

Før æggene kan spises, skal de pilles, så den flotte marmorering kommer til syne. Halver herefter solægget, fjern blommen og fyld hulrummet med det sønderjyske fyld eller hvad du selv måtte have lyst til.
Når hviden er fyldt, lægger du blommen tilbage på sin plads, men vær forsigtig. Den kan godt være lidt porøs, og vil du have det til at se præsentabelt ud, er det finest, hvis blommen er intakt.
Nu er de halve æg klar til servering.
 

Mulighed for flere farver

De klassiske solæg er rødbrune i farven, men faktisk har du mange muligheder for at sætte kulør på æggene. Naturligvis er det ikke helt efter opskriftsbøgerne, men flot er det, og så må det jo være op til din egen samvittighed, om du tør bryde med traditionen…
Solæg med en gul marmorering får du ved at bruge gule løg eller gulerodsskaller. Skal æggene være kraftigt røde, er safran krydderiet, du skal hive ned fra hylden.
Et par rødkålsblade giver blå solæg, og frisk rødbede får æggene til at blive pink eller lyserøde.