Opskrift på sødmælksbrød
Var det noget med en skive lækkert og luftigt friskbagt sødmælksbrød til weekendmorgenen eller eftermiddagskaffen?
Duften af nybagt brød i weekenden er simpelthen noget af det hyggeligste, jeg kan komme på, fordi det vækker dejlige barndomsminder fra de morgener, hvor man gav sig ekstragod tid til de mindste ting. Det er få ting, der kan få munden til at løbe i vand, som tanken om en skive af det lune og superbløde, friskbragte franskbrød med iskoldt smør og en skive ost ovenpå. Uha!
Har du nogensinde undret dig over alt det mel, der kan være på det franskbrød, du finder hos bageren? Det er ikke blot for syns skyld (selvom vi godt kan blive enige om, at det giver brødet et lækkert og rustikt udtryk) – nej, brødet får faktisk et godt lag mel inden bagningen, for at beskytte brødets overflade mod at blive brændt.
Man skal lige lære foldeteknikken, når man bager et franskbrød, men når den først er der, så er det ligesom at køre på cykel! Sæt i gang 🙂
Sødmælksbrød
Ingredienser
- 25 gram Gær
- 0.5 liter Sødmælk
- 1 spsk. Sukker
- 1 spsk. Salt
- 13 deciliter Hvedemel cirka 780 gram
- 50 gram Smør
- Hvedemel til formning
- Birkes blå, til pyntning
- 50 gram Mælk til pensling
Sådan gør du
Dejen
- Find en gryde.
- Hæld den halve liter mælk her.
- Tilføj smør.
- Lad smørret smelte, mens mælken varmes op til kropstemperatur (37 grader).
- Find en røreskål.
- Hæld den lune blanding heri.
- Tilføj gær og sukker.
- Rør rundt.
- Lad blandingen stå i 5 til 10 min.
- Tilsæt salt og rør rundt.
- Kom mel i blandingen - 100 gram ad gangen mens du rører kraftigt rundt.
- Sæt skålen i din røremaskine (eller fortsæt ved håndkraft).
- Kør røremaskinen i 20 minutter ved middelhøj hastighed til dejen er æltet godt sammen.
- Læg et viskestykke eller et stykke film henover skålen.
- Lad dejen hvile i 30 minutter.
- Drys mel på bordet og læg dejen herpå.
Foldning
- Flad dejen ud til en stor firkant.
- Fold først den ene ende ind mod midten, herefter den anden. Enderne skal nå hinanden og lige klemmes sammen.
- Rul dejen sammen til en pølse, oppefra og ind mod kroppen.
- Se eventuelt hele fremgangsmetoden her:
- Find en fransbrødsform.
- Beklæd formen med bagepapir.
- Læg pølsen heri, og med samlingen nedad.
- Dæk brødet til med et klæde eller viskestykke.
- Lad brødet hæve i 20 minutter.
- Find en skarp kniv.
- Lav to diagonale ridser i overfladen.
- Giv brødet et generøst drys med mel. På denne måde får vi en sprød skorpe, der ikke er brændt.
Bagning
- Sæt dejen ind i den kolde ovn.
- Tænd ovnen på 220 grader almindelig over-/undervarme.
- Bag brødet i 45 minutter.
- Tag brødet ud og lad det afkøle lidt.