Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Lækre fastelavnsboller af wienerdej

Thomas NielsenThomas Tranegaard Nielsen
   

Thomas er skolelærer, bl.a. i madkundskab og engelsk, han er en flittig amatørbager og overall madnørd, og så udvikler han stort set alle sine opskrifter selv - de fleste findes her på siden. Thomas er vært i GastroFuns TV-køkken, samt medejer og del af redaktionen her på siden. Du kan også se ham i MasterChef 2021.

31. januar 2018

Opskrift på lækre fastelavnsboller af wienerdej

Vi giver dig en hjælp til at få lavet en lækker wienerdej til dine fastelavnsboller.

Wienerdej er kun lidt svært – og kun de første par gange 🙂 

Denne opskrift er gennemtestet i hjemkundskabslokalet med elever i 5. klasse, og den virker! 

Der verserer en stor smør/margarine-debat og mange mener, at det eneste rigtige er smør. Jeg har testet begge dele og min konklusion:

Margarine er klart nemmest at arbejde med, og har man travlt, kan man barbere meget af arbejds- og ventetiden. Det smager ikke lige så godt, men stadig lækkert. Frste gang man forøger sig med wienerdej er det måske en god idé at gøre det med margarine.  

Smør giver en lækker, fed og fyldig smag. Det tager længere tid, men har man det, er det det hele værd!


Antal: 1 Portioner

Lækre fastelavnsboller af wienerdej

Forfatter: Thomas Tranegaard Nielsen
Forb. tid: 1 time 30 minutter
Tilb. tid: 20 minutter

Ingredienser

  • 2 deciliter Mælk
  • 25 gram Gær
  • 40 gram Sukker
  • 1 Æg
  • 250 gram Hvedemel
  • 50 gram Smør
  • 125 gram Hvedemel
  • 375 gram Margarine

Sådan gør du

  • Grunddej

    1. Rør mælk, gær, sukker og æg grundigt sammen.
    2. Kom melet i og ælt. Brug en elpisker med dejkroge.
    3. Tilsæt smør – det skal være blødt, så giv det 10-20 sek. i mikrobølgeovnen.
    4. Ælt det i 2-3 min. indtil det hænger godt sammen.
    5. Tilsæt resten af melet og ælt 2-3 min.
    6. Strø godt med mel på bordet.
    7. Hæld dejen ud på bordet og form dejen til en kugle (spænd den op).
    8. Lad dejen hvile 30 min.
    Wienerdej
     

    Foldning af wienerdej

    1. Bank margarinen til en firkant ca. 1,5-2 cm tykt.
    2. Rul dejen ud i en 30x30 firkant.
    3. Læg margarinen midt på dejen.
    4. Bank en kant ca. 2 cm inde på margarinen i begge ender af dejen.
    5. Fold hjørnerne af dejen ind til margarinen, som når man pakker en gave ind, og fold så hele siden ind til midten.
    6. Gentag 4. og 5. på de sidste to sider.
    7. Rul den 2 cm tyk og 1:3 rektangel – strø mel på, så dejen ikke klistrer.
    8. Fold dejen 3x3 og drej den 90 grader.
    9. Gentag 7 og fold dejen 3x3 og drej den 90 grader.
    10. Gentag 7. og fold dejen 3x3.
    11. Rul dejen ud, så den er ca. 40x40cm.
    12. Skær dejen ud i 16 stykker (10x10).
    13. Fold hjørnerne ind til midten og vend den om.
    14. Lad bollerne hæve 30 min.
    Wienerdej
    15. Bag dem ved 180 grader C varmluft i ca. 20 min.
    Wienerdej
    16. Lad dem køle af og fyld dem med creme og syltetøj.
    Fastelavnsboller

Noter

Smør

Hvis du bruger smør, så lad dejen hvile 15-30 min. i køleskabet mellem hvert af punkterne 8-11!