Gin og tonic

Gin og tonic

5 min
5 min
1  drink
Profile picture for user Per Asmussen
Per Asmussen
Redaktion

✅Gin & Tonic er en lækker, frisk drink der - ikke overraskende - består af gin og tonicvand. ✅Her får du opskriften på en god, klassisk gin og tonic.

Om opskriften
Beskrivelse

Gin & Tonic er en lækker, frisk drink der - ikke overraskende - består af gin og tonicvand. Men når det så er sagt, så kan en Gin & Tonic laves på et hav af måder og med forskelligt tilbehør.

Gin buldrer fremad herhjemme som en populær spiritus, der, med hjælp fra drinken Gin & Tonic, er blevet et allemandseje. Flere og flere destillerier skyder op med egne eksklusive ginmærker, lige som at flere danskere nyder en gin "on the rocks", som man vil drikke et glas god rom eller whiskey. 

Gin er kun de ene halvdel af drinken, vi her sætter fokus på, og tonicvandet udgør nemlig hele 3/4 af en Gin & Tonic. Hvis man tror tonic "bare" er tonic, så tager man fejl. Lige som at gin de sidste par år har været på vej ind på det danske marked, så følger tonic-industrien med og tilbyder idag en lang række tonicvand. 

Det vigtigste er, at du vælger den rette tonic, der matcher din gode gin. Det er tonicvandets opgave at fremhæve og understrege de mange nuancer, der er i ginen. Her kan det være en god idé at spørge sig frem, når man køber sin gin og tonic.

 

Kender du baggrunden for gin og tonic?

Der er ikke klar enighed om, hvor ginen har sin egentlige oprindelse. De fleste kilder peger dog på 1600-tallet, hvor den hollandske Dr. Fransiscus Silvius, som bl.a. er kendt for sin epokegørende forskning inden for medicin, fandt på at blande et udtræk af enebær med alkohol. Han vidste, at enebær var godt mod nyrerproblemer, og derfor blev ginen her fremstillet som et medicin, der var godt for både krop og sjæl. Dr. Silvius kaldte blandingen for "Jenever". Jeneverbes er enebær på hollandsk.

Sidenhen spredte det sig til England, hvor det blev en del af udvalget af brændevin på landets apoteker. Gin blev dengang set som et "drunk for a penny"-produkt, hvilket senere var årsagen til, at der blev lagt afgifter på handlen med gin, for at reducere forbruget. "The Gin Act" tvang destillerierne til kun at sælge gin igennem autoriserede forhandlere, under opsyn af lokale embedsmænd. Idag kender vi de mange gamle destillerier som velkendte brands som Gordons, Bombay, Tanqueray og Hendricks, for at nævne få. 

Tonicvand har lige som ginen en fortid, der har sin begyndelse i medicinens verden. Tonicvand består generelt af vand, sukker, kuldioxid, citronsyre og kinin. Kinin er det stof, der er interessant, fordi det er det bitre tvist, der gør tonic til tonic. Helt tilbage i 1600-tallet blev kinin brugt som middel mod malaria og muskelkramper. I 1800-tallet fandt man i den britiske hær ud af, at hvis man blandede den bitre medicin kinin med gin, soda og sukker, så fik man en dejlig drik, der ligefrem kunne nydes - altså en Gin & Tonic.

Her får du opskriften på en god, klassisk gin og tonic. Den skal nydes kold og i godt selskab - god fornøjelse!

Ingredienser
4 cl Gin
10 cl Tonic
1 skv Lime
Vejledning

Bland gin og tonic i et glas - du kan både bruge høje cocktailglas, lave glas eller store rødvinsglas. 

Fyld glasset op med is og top den med en skive lime.

Flere isterninger har længere om at smelte, end hvis du blot fylder 2 i.

Så spar ikke på isen!

Er du ikke vild med lime, kan du i stedet prøve med et par skiver agurk, citron eller friske bær.

Men hold det simpelt, for at bevare den gode smag fra henholdsvis gin og tonic.

Om forfatteren
Profile picture for user Per Asmussen
Per Asmussen
Redaktion
Bio
Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.
Læs flere af vores opskrifter
Kategori

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sociale medier