Alle kender den lange røde rabarber med de imponerende store blade øverst. Og mange har prøvet at bide i en rå rabarberstængel – hvilket er en ret blandet smagsoplevelse. For rabarberen er nemlig så hvinende syrlig at bide i, at den er helt fascinerende. Desuden er dens struktur helt sin egen med dens lange trevlede indre, som næsten ikke er til at bide over.
Når rabarberen så bliver tilberedt, så forvandler den sig pludselig til en virkelig delikat spise.
Hvad er en rabarber?
Man kan godt være i tvivl om, hvorvidt rabarberen er en frugt eller en grøntsag.
Den bruges nemlig som en frugt i madlavning, men botanisk set er den faktisk en grøntsag.
Hvor og hvordan dyrkes rabarber bedst?
Rabarber er en af de allermest taknemmelige planter, du kan have med at gøre. Find et godt og lyst sted med fugtig jord i haven, hvor rabarberen kan stå og passe sig selv. En plante kan sagtens passe sig selv i henved 25 år, så det er fint at indrette et bed, hvor der er god plads.
Dens meget store blade kræver god plads. Der skal derfor også være god plads imellem de enkelte planter.
De vil helst stå i læ og en god og næringsholdig jord. Det eneste, du skal gøre for planten, er at give den et godt lag kompost en gang om året. Faktisk giver planten bedst, hvis den får lov til at stå i fred. For at få planten godt i gang, bør du lade den helt være det første år, så den kan få godt fat.
Hvornår er det sæson for rabarber?
Rabarber har en ret lang sæson. Der kan selvfølgelig være individuelle forskelle i forhold til, hvilken sort det er, men i store træk er det sådan, at de kan høstes fra det tidlige forår og til et stykke ind i oktober, hvis vejret er gunstigt.
Hvordan plukkes en rabarber?
Når en rabarber skal plukkes, så trækkes den faktisk op. Du skal tage godt fat om planten helt nede ved jorden. Træk til med et godt fast greb lige opad. Du skal gerne have stilkens fod med. Så slipper den nærmest af sig selv. Knækket er rent og uden trevler eller andet. Træk bare en enkelt stilk ad gangen.
Hvad bruger man rabarber til?
I mange år er rabarber blevet brugt til at lave rabarbergrød og rabarberkompot af. Det gør den stadig, men der er efterhånden kommet en del flere anvendelsesmuligheder frem.
Du kan bruge rabarber på mange måder i det søde køkken. Dens helt særlige syre og skønne smag klæder mange desserter. Det er da også ofte i forbindelse med sukker, at rabarberens særlige smag kommer bedst til sin ret.
Men også i visse kødretter er den lange trevlede grøntsag blevet ret populær at bruge.
Også i det salte køkken er rabarberen nu ved at vinde terræn.
Hvis der er tale om en helt spæd rabarber, kan den fint bruges, som den er i for eksempel en frisk salat. Det tilføjer retten en dejlig frisk syrlighed.
Hvis du bager nogle rabarberstykker med lidt sukker og eventuelt lidt vanilje, kan du bruge dem som et lækkert syrligt tilbehør til kødretter.
Der er mange gode og sunde muligheder for at give rabarber den plads i køkkenet, som de fortjener.
Opskrifter med rabarber
Rabarbertærte
Se opskriften her.
Muffins med rabarber og makron
Rabarbertærte med flettet låg
Se opskriften her.
Rabarberchutney
Se opskriften her.
Vegansk rabarbertærte
Se opskriften her.
Rabarber tærte
Se opskriften her.
Rabarbertærte med marcipan og hvid chokolade
Blondie med rabarber
Se opskriften her.
Rabarbertærte med vaniljecreme
Se opskriften her.
Rabarbercrumble
Se opskriften her.
Rabarbersaft
Se opskriften her.
Rabarbersuppe med hvid chokolade, jordbær og vaniljeis
Sous vide rabarber
Se opskriften her.
Bagte rabarber
Se opskriften her.
Rabarbertrifli
Se opskriften her.
Rababerkage med chokolade
Se opskriften her.
Rabarberkage med marcipan
Se opskriften her.
Rabarberkage
Se opskriften her.
Rabarberkompot
Se opskriften her.
Rabarber/jordbærmarmelade
Se opskriften her.
Roulade med rabarber
Se opskriften her.
Rabarbersirup
Se opskriften her.
Rabarbersorbet
Se opskriften her.
Rabarbersaft med vanilje
Se opskriften her.
Rabarbergin
Se opskriften her.
Dessert mini burgere
Se opskriften her.
Chilibagt rabarber med hvid chokoladecreme, bagt chokolade og rabarberchips
Se opskriften her.
Sponge cake med rabarberkompot, creme anglaise og koral tuille