Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Nem og let surdej

Anette-Anette Søstrøm Asmussen
 

Anette er vild med at bage, især brød og kager. Klassiske danske retter og desserter fylder desuden meget i hendes hverdag.

4. september 2019
Sådan opstarter du NEMT din helt egen surdej. Guide til at holde liv i surdejen. Erfaringer og gode råd til en surdej, der kan leve i årevis!

Opskrift på nem og let surdej

Jeg har længe villet i gang med at bage med surdej – og indtil nu med meget lidt held, desværre.

Jeg har nemlig altid fundet, at min egen surdej var svær at holde liv i, og jeg har derfor en række mislykkede forsøg i bagagen.

MEN – nu har jeg langt om længe fundet en surdej, der faktisk virker for mig.

Det er et helt hyggeprojekt at starte sin egen surdej op. Det kan næsten sammenlignes med at få et nyt familiemedlem, der skal passes, fodres og holdes øje med.

– Og det projekt står sådan set på, ligeså længe du selv ønsker at holde liv i din surdej ?

Det er min plan at fortsætte med min surdej så længe som overhovedet muligt. Surdej er nemlig et remedie, der er rigtig rart at have til sin rådighed: På den måde kan man meget oftere få bagt lækkert surdejsbrød med en sprød skorpe og en sej krumme med dejligt store lufthuller!


Antal: 1 Portioner

Nem og let surdej

Sådan opstarter du NEMT din helt egen surdej. Guide til at holde liv i surdejen. Erfaringer og gode råd til en surdej, der kan leve i årevis!
Forfatter: Anette Søstrøm Asmussen
Ret: Projekt
Køkken: Dansk
Forb. tid: 5 minutter

Ingredienser

Opstart af surdej

  • 1.5 deciliter Hvedemel
  • 1.5 deciliter Rugmel
  • 3 deciliter Vand koldt

Surdej dag 3

  • 2 spsk. Mel
  • 2 spsk. Vand

Opfriskning af surdej

  • 0.5 deciliter Hvedemel
  • 0.5 deciliter Rugmel
  • 1 deciliter Vand

Sådan gør du

Opstart af surdej

  • På første dagen røres mel og vand sammen til en homogen masse uden klumper. Jeg rørte det sammen i et sylteglas fra IKEA, men det skal bare være et stort glas, hvor låget kan sidde løst ovenpå.
  • Lad surdejen stå ved stuetemperatur i glasset. Det må ikke stå i solen - det er vigtigt i denne del.

Surdej dag 3

  • På tredjedagen skal din surdej fodres, og det er hurtigt overstået: Kom 2 spiseskefulde mel og 2 spiseskefulde koldt vand ned i din surdej og rør det hele godt sammen igen, så der ikke er klumper i dejen.
  • Lad nu din surdej stå og gøre arbejdet for dig.

Surdej dag 4-5

  • Kig og duft til din surdej på 4.-5. dag. Når den begynder at lugte surt, er den ved at være klar til brug. Er du frisk, kan du også smage på surdejen: Den skal være sur og smage lidt af øl. 

Opfriskning af surdej

  • Fra nu af skal du holde liv i din surdej.
  • Skal du ikke brug surdejen med det sammen, så sæt surdejen på køl med løs låg. Surdejen kan holde sig cirka en uge på køl uden at blive fodret.
  • Når surdejen skal bruges, tages surdejen ud af køleskabet og fodres. Lad surdejen vågne - det tager alt fra 10-24 timer ved stuetemperatur . 
  • Når surdejen er klar, tages den ønskede mængde surdej fra, og resterende surdej opfriskes: 1/2 deciliter hvedemel, 1/2 deciliter rugmel og 1 deciliter koldt vand røres ud i glasset med surdej. Der må ikke være klumper i.
  • Surdejen sættes atter på køl med løst låg, indtil du igen skal bage.

Mine erfaringer og gode råd

  • Jeg har her lavet en lille liste med lidt gode råd til at holde surdejen i gang:
    a) Hvis din surdej deler sig, så der dannes en brun væske på toppen, skal du bare røre din surdej godt igennem et par gange om dagen. Den skal nok samle sig igen.
    b) Kommer der skorpe på surdejen, fjernes skorpen og kasseres. Rør surdejen i gennem og lad den igen stå med løst låg.