Har man ikke lige tid/overskud til surdejsbrød, så er fordej det næstbedste.
Bollerne her er med manitobamel! Det lyder eksotisk, men faktisk er det bare hvedemel med højt proteinindhold, der gør det nemmere at bage med. Fordej og det høje vandindhold gør dem saftige og smagfulde – perfekte til madpakken.

Ingredienser
- 5 gram Gær
- 300 gram Vand koldt
- 300 gram Hvedemel manitoba
- 300 gram Vand lunkent vand (20-25 grader celsius)
- 300 gram Hvedemel manitoba
- 100 gram Tipo 00 italiensk hvedemel
- 80 gram Mel manitoba fuldkornsmel
- 22 gram Salt
Sådan gør du
Fordej:
Hæld vandet i en skål og opløs gæren deri. Tilsæt mel og rør det let sammen til en dej. Dæk skålen med film og lad fordejen hæve ved stuetemperatur 10-12 timer.Dej:
Hæld vand i skålen og tilsæt fordej og de to slags mel. Rør det sammen ganske kort og lad det hvile i 30-40 min (autolyse). Tilsæt salt. Ælt dejen på en røremaskine i 3 minutter ved lav og 5-8 minutter ved middel til høj hastighed, til dejen slipper skålens bund. Gør dine hænder våde, løft dejen op og fold den ind under sig selv. Læg dejen i en skål smurt med olie og dæk med film. Lad dejen hæve til lidt under dobbelt størrelse (2-4 timer alt efter temperaturen i lokalet). Tænd ovnen på maksimal temperatur (gerne 270 grader). Drys godt med mel på bordet og hæld dejen ud derpå. Fold dejens fire sider ind til midten, så den bliver kvadratisk, og drys den godt med mel. Skær dejen ud i 9 eller 12 stykker og læg dem på et stykke bagepapir. Sæt en bageplade med kogende vand øverst i ovnen. Bag brødene nederst i ovnen i 15-20 minutter
Noter
Manitobamel kan købes i de fleste større supermarkeder.
Redaktion: 100 gram vand svarer til 1 dl.
Redaktion: 100 gram vand svarer til 1 dl.
Om forfatteren
Thomas er skolelærer, bl.a. i madkundskab og engelsk, han er en flittig amatørbager og overall madnørd, og så udvikler han stort set alle sine opskrifter selv - de fleste findes her på siden. Thomas er vært i GastroFuns TV-køkken, samt medejer og del af redaktionen her på siden. Du kan også se ham i MasterChef 2021.