Kartoflen har i nogle århundreder været en fast bestanddel af middagsmaden herhjemme. På samme måde har den været meget udbredt i hele verden, lige siden den kom til de forskellige verdensdele fra sit oprindelsessted, Sydamerika.
I dag spiser vi ikke på samme måde hvide kartofler hver aften, men at forestille sig, at vi ikke havde kartoflen, er nærmest ikke muligt. Så integreret er den blevet, at vi i dag næsten kan bilde os ind, at den er pæredansk.
Hvad er en kartoffel?
Kartoffelplanten, som tilhører natskyggefamilien, har en højde på 25 – 100 cm over jorden. Den del af planten er i øvrigt stærkt giftig. Det, som vi bruger af planten, befinder sig under jorden. Her gror nemlig de rodknolde, som er helt spiselige.
Kartoflen scorer højt som næringsmiddel, og også dens høje indhold af stivelse er der stor anvendelse af.
Hvor stammer kartoflen fra?
Man så først kartoflen i Sydamerika for hele 4.000 år siden. Dengang rejstes der ikke ret meget, så der skulle gå mere end 2.500 år, inden kartoflen fandt vej til Europa og andre verdensdele.
Historien siger, at de første kartofler i Danmark sås engang i 1700-tallet. Den var blevet medbragt af huguenotterne og senere de såkaldte kartoffeltyskere, som arbejdede i det sydlige Jylland.
Danskernes forhold til kartoflen historisk set
Der skulle dog gå yderligere nogle årtier, inden danskerne fik øje på kartoflens fortræffeligheder. Det hænger blandt andet sammen med, at man ikke tænkte på at tilberede kartoflen. Og så er det jo egentlig forståeligt nok, at det ikke var den store succes.
Da hungersnød og sygdomme, som var forårsaget af vitaminmangel, hærgede, så fandt man heldigvis ud af et bruge kartoflen. Da den blev tilberedt korrekt, så vandt den mere og mere indpas også i den almindelige danske befolkning.
Danskerne varme forhold til kartoflen
Efterhånden blev kartoflen så voldsomt populær, at alle danskere spiste kartofler dagligt. Typisk i form af kogte hvide kartofler til aftensmaden.
Det store indhold af stivelse blev også udvundet og blev til kartoffelmel, som vi også stadig bruger i madlavningen.
Man fandt også ud af at bruge kartoffelskræller i spiritusproduktionen. Visse typer af snaps er produceret på grundlag af kartofler.
Så man kan roligt sige, at da danskerne – og europæerne i det hele taget – tog kartoflen til sig, så blev det til et inderligt og langvarigt kærlighedsforhold.
Hvilke populære sorter af kartofler findes der?
Kartoflen er blevet forædlet og forandret igennem årene, således at der i dag findes et hav af sorter at vælge imellem.
Der findes spisekartofler i et væld af sorter, farver og størrelser. Der findes store kartofler, der bruges som bagekartofler, der tilberedes i ovnen. De mindre spisekartofler kan tilberedes på mange måder. Der findes også en gruppe af kartofler, der er søde. Dem har især amerikanerne taget til sig. Den er for eksempel en fast bestanddel af deres vigtige Thanksgiving middag.
På hvilke forskellige måder kan kartofler tilberedes?
Der er faktisk ingen ende på de forskellige måder, som kartofler kan tilberedes på. Og vi har nok slet ikke set det sidste i variationer over den populære rodfrugt.
Siden den hvide kogte kartoffel fik selskab af dens mange varianter, så er kartoflen blevet tilberedt på alverdens måder – og nogle skønne velsmagende måder tilmed.
Eksempler på tilberedning af kartofler
Kartoflen kan selvfølgelig stadig koges, som den er – enten med eller uden skræl på. Desuden kan den tilberedes i ovnen på flere måder. Det kan være som flødekartofler, som græske kartofler, som Hasselbalch kartofler, som en del af en bagt rodfrugtblanding, som pommes frites, som bagte kartofler og så videre og så videre.
De afkølede hvide kartofler kan blive til en skøn kartoffelsalat. Den findes også i mindst én frisk varm udgave. Kartoffelmos er en meget populær variant, som laves af de kogte hvide kartofler.
Hvordan foregår tilberedningen?
Faktisk kan kartofler tilberedes på alle mulige måder, hvorpå den kan varmes op. Det kan være i en gryde, på en pande, i en ovn, på et bål eller i en frituregryde.
I gryden kan kartoflerne koges i vand med lidt salt i. Det er også i en gryde, at du laver en varm kartoffelsalat.
På stegepanden kan du for eksempel lave brasede kartofler, råstegte kartofler, pommes rösti eller brunede kartofler.
I ovnen kan du lave pommes frites (de kan også koges i friture), græske kartofler, flødekartofler, pommes duchesse, pommes fondant (de kan også steges på pande) eller søde kartofler.
Det nævnte er kun eksempler på, hvordan kartofler kan tilberedes og varieres i det uendelige. Brug gerne opskrifter som inspiration til at kreere din egen opskrift.
Opskrifter med kartofler
Pommes Frites
Confiterede kartofler
Pommes Pailles
Bagekartofler
Kartoffelmad
Ovnstegte kartofler med andefedt
Ovnstegte kartofler
Store fritter
Langtidsstegte kartofler
Små grillede kartofler
Kartofler sous vide
Kold kartoffelsalat
Bearnaise kartoffelsalat
Grøn kartoffelsalat med pesto
Kartoffelmad
Kartoffelchips
Saltbagte kartofler
Mormors kartoffelsalat
Pommes Røsti
Kartoffelkroketter
Bagte kartofler med fyld
Pommes Frites i ovn
Kartoffel-porre suppe
Kartoffelroser med bacon
Hjemmelavet pomfritter
Kartoffelroser
Flødekartofler
Pakistanske krydrede kartoffelbøffer
Brunede kartofler
Kogte, hvide kartofler
Maste kartofler
Kartoffelskrælschips
Hasselback kartofler
Pommes Duchesse
Pommes Rösti
Kartoffelmos
Små ovnstegte kartoffelkugler
Bagt kartoffelmos
Brasede kartofler
Kartoffelmos med creme fraiche
Pommes Fondant
Pommes Fondant
Triple cooked pommes frites
Bagekartofler med fyld
Søde kartoffel fritter
Bearnaisekartofler
Kartoffelsalat med chips
Pommes Anna
Vegansk Pommes Anna
Kartoffelpizza
Kartoffelskum
Hvid pizza
Kartoffelpizza