
Opskrift på topfennockerl med syltet kålrabi og ramsløg
Topfennockerl med syltet kålrabi og ramsløg er en forårsfrisk ret fra det østrigske køkken, hvor de traditionelle teknikker mødes med årstidens grønne ingredienser. De luftige Topfennockerl (kvark-klumper) laves med toastbrød og kvark, som får en aromatisk duft fra citron, salt og muskatnød. Kålrabien dampes i en let syrlig flødesauce, afstemt med valle, citron og en mild varme fra chili. Ramsløg og friske krydderurter tilføjer en grøn, krydret note, mens yoghurten tilfører en let syrlighed. Denne ret er en skøn kombination af lethed, friskhed og fine nuancer, som passer perfekt til forårets lysere dage.
Opskriften er venligst udlånt af det østrigske turistråd, som inspirerer madelskere til at udforske landets rige, kulinariske traditioner. Vi har fået dem fra www.austria.info/, hvor du kan finde endnu flere autentiske retter fra Østrig. Se den originale opskrift her

Topfennockerl med syltet kålrabi og ramsløg
Ingredienser
Topfennockerl:
- 150 g Toastbrød uden skorpe
- 80 g Blødt smør
- 4 stk Æggeblommer
- 250 g Kvark 20%
- 1 stk Citron skal og saft af ½ citron til nockerl, resten til pynt
- Salt smag til
- Muskatnød smag til
Syltet kålrabi:
- 3 stk unge kålrabi
- 1 stk skalotteløg
- 2 spsk smør
- 1 tsk hvedemel
- 250 ml valle naturel
- Saft af ½ citron
- Skal af ½ citron
- 125 ml fløde
- Salt smag til
- Chilipulver smag til
- 1 kvist estragon 1 kvist kørvel, 1 kvist citronverbena
- 100 g ramsløg plus ramsløgsblomster til pynt, hvis ønsket
- 150 g yoghurt natural
Sådan gør du
Forbered Topfennockerl:
- Skær toastbrødet i tern.
- Pisk smør og æggeblommer luftigt med en håndmikser.
- Bland kvark, revet citronskal (fra ½ citron) og toasttern i. Krydr med salt og muskatnød. Lad blandingen trække i 30 minutter.
Forbered kålrabien:
- Skræl kålrabien og skær den i 2-3 mm brede strimler.
- Pil skalotteløgene og skær dem i fine tern.
Sauter og jævn:
- Sauter skalotteløgene i smør i en gryde kort.
- Tilsæt mel, svits kort, og jævn med valle. Kog blandingen i 1-2 minutter.
Damp kålrabien:
- Tilsæt kålrabi, citronskal og citronsaft. Hæld fløden i.
- Krydr med salt og et nip chilipulver. Damp kålrabien i 2-3 minutter, til den er blød.
Form Nockerl:
- Brug 2 fugtige spiseskeer til at forme Nockerl af kvarkblandingen.
- Kog dem forsigtigt i let saltet vand i ca. 10 minutter. Tag dem op og lad dem dryppe af.
Krydderurter og ramsløg:
- Pluk og hak estragon, kørvel og citronverbena fint.
- Skær ramsløg i 3-4 cm brede strimler.
- Bland krydderurter og ramsløg i kålrabien sammen med yoghurten.
Servering:
- Anret kålrabien på tallerkener. Læg Topfennockerl ovenpå, og drys med friskrevet citronskal fra den resterende halve citron.
- Pynt eventuelt med ramsløgsblomster.
Noter
Nyd retten med en kop Lapsang souchong (røget te) for et overraskende, aromatisk match. Tip:
Hjemmelavet peanutbutter-rasp: Rist 3 spsk brødkrummer i 4 spsk opskummet smør, til de er let gyldne. Hak 2 spsk ristede, saltede jordnødder fint og steg dem kort sammen med brødkrummerne. Smag til med salt. Dette kan strøs over retten for ekstra knas.