Laks er en af de mest populære spisefisk, og det er der flere grunde til. Den er nem at fiske efter og den er rig på omega-3, og så kan den tilberedes på flere forskellige måder, der alle er rigtig smagfulde og lækre.
Fra hav, til åen og i luften
Laks er en anadrom fisk, hvilket vil sige at den vandrer fra havet til ferskvand for at gyde. Der lever laks på begge sider af Atlanterhavet, men når de skal gyde, vender de tilbage til det vandløb, hvor de selv er klækket. De svømmer altså via åer eller elve gennem landet, og skulle de støde på en forhindring som et vandfald, kan den springe op til tre meter op af vandet.
En laks vejer som regel op til 15 kilo, men kan i sjældne tilfælde også veje helt op til 20 kilo. Kødet har en orange farve, og da det er en ret fed fisk, indeholder den en del omega-3-fedtsyrer, som gavner blodtrykket og kredsløbet. Derudover indeholder den også en del D-vitamin, som aktiverer kroppens immunforsvar.
Opdrættet og vilde laks
Fordi laks er så populær en spise, er der mange, der opdrætter laks. Der er dog lidt forskel på vilde og opdrættede laks.
Mange opdrættede laks bliver fodret med tørfoder, som ikke altid indeholder fisk, hvilket gør fisken mindre fed, så den ikke indeholder lige så meget omega-3.
Økologisk opdrættede laks får dog foder, der bl.a. indeholder småfisk, og de er derfor lidt rigere på omega-3 end konventionelt opdrættede fisk.
Det er dog stadig vildlaksen, som lever af en blanding af skaldyr og andre små organismer i havet, der indeholder mest omega-3.
Tilberedningsmetoder
Laks kan som benævnt tilberedes på mange måder; det kan spises både til forret og hovedret, eller til frokost i en sandwich, og så kan det spises hele året rundt. Faktisk kan den være særligt fordelagtig at spise om vinteren, da den indeholder en del D-vitamin, som vi som regel får fra solen, og derfor er i underskud af om vinteren.
Laks er en meget smagfuld fisk, og derfor kan man nemt vælge lette tilberedningsmetoder så som at stege den på panden eller bage den i ovnen. Det fede kød gør sig dog også godt i sous vide eller gennem en dampning.
En generel god ting at huske når man tilbereder laks er at gourmetsalte den. Det kan du læse meget mere om her.
I GastroFun PREMIUM kan du (som altid) se hele videoen. Læs mere om PREMIUM her hvis du ikke allerede er medlem.
Se vores samling af lakseopskrifter her:
Pandestegt laks
Se hele opskriften her.
Lakseroulade
Se hele opskriften her.
Laks sous vide
Se hele opskriften her.
Laksesandwich
Se hele opskriften her.
Gravad laks
Se hele opskriften her.
Varmrøget laks med peber
Se hele opskriften her.
Laks med champignonsauce
Se hele opskriften her.
Laks i tahinsovs
Laksetatar
Se hele opskriften her.
Lakserilette med blomkålsråkost
Se hele opskriften her.
Rösti med gravad laks
Se hele opskriften her.
Ovnstegt laks
Se hele opskriften her.
Røget laks med røræg
Æggeruller med spinat og røget laks
Laksetærte
Se opskriften her.
Stjerneskud med koldrøget laks
Se opskriften her.
Laksefrikadeller
Se opskriften her.
Laksetatar
Se opskriften her.
Sandwich med varmrøget laks og bananchutney
Se opskriften her.
Æggepandekage
Sous vide laks
Se opskriften her.
Skindstegt laks
Se opskriften her.
Pandestegt laks
Se opskriften her.
Sushi med røget laks
Se opskriften her.