Nogle synes måske, at toastbrød er noget af det lidt kedeligere brød, vi kan få fat i. Men det behøver det faktisk ikke være.
Toastbrødets historie er både spændende og overraskende, og i dag findes flere udødelige klassikere med toast- og sandwichbrød som den primære ingrediens.
Læs her om, hvorfor toast og sandwichbrød har en god og stærk berettigelse i køkkenet – selv den dag i dag.
Hvad er sandwich- og toastbrød?
Det brød, vi kender i dag, som hyppigst bliver brugt til toasts og sandwich, er skiveskåret brød. Det vil sige et helt brød, som er skåret i skiver på forhånd, pakket og solgt.
Derfor er toastbrød blevet kendt for sin bekvemmelighed, som gør det nemt at lave en hurtig og velsmagende snacks.
Det velkendte toastbrød er et brød bagt på hvedemel, hvilket gør, at det er lyst med en ensartet tekstur. Dog findes der i dag mange varianter, som også indeholder grovere mel og flere fuldkorn.
Hvor kommer det fra, og hvorfor spiser vi det?
Der er en grund til, at ordsproget ”den smarteste opfindelse siden skiveskåret brød” opstod. Det herlige toastbrød, som flere af os måske forbinder med den periode i vores liv, hvor en toastmaskine blev fast inventar i mange hjem, og der blev masseproduceret parisertoasts, har faktisk en ganske interessant historie.
Det første skiveskårede brød blev solgt i USA i 1928, og dengang blev det faktisk markedsført med sloganet ”Det største fremskridt i bagningsindustrien, siden brød blev indpakket.”
Denne nye og bekvemme form for brød, betød at forbrugerne begyndte at spise mere brød, og derfor også bruge flere slags smørepålæg og smørprodukter, hvilket også gav et boost til denne industri. På mange måder kan man derfor sige, at denne form for toast- og sandwichbrød var med til at forme vores madvaner, som vi stadig har i dag, hvor brød med pålæg er en stor del af manges kost.
Kort fortalt spises det på grund af lethed, bekvemmelighed, typisk en lav pris og en velsmagende og konsistent standard.
Og så kan toastbrød benyttes til at lave nogle helt fantastiske retter, som du kan læse nogle af herunder.
De udødelige klassikere
Til en rigtig god toast, hvad end det er Parisertoast med ost og skinker eller noget mere kreativt, skal du nemlig bruge tynde skriver af blødt, hvidt brød for at opnå den helt rigtige smag og konsistens.
En absolut udødelig klassiker er Croque Monsieur og Croque Madame; de franske delikatesser som bare skal have det rette sandwichbrød for at komplimentere den salte skinke, og den lækre smeltede ost (og ægget i Madame-udgaven).
Et slag skal også slås for den helt fantastiske, men måske i virkeligheden undervurderede ret; Pariserbøf. Her skal du bruge et godt stykke toast eller sandwichbrød, som du smører med oksekødsfars og steger i smør på panden. Når både kød er stegt, og brødet er lækkert sprødt, så serveres det med løg, kapers, peberrod, rødbeder, pickles og en rå æggeblomme. Mums!
Kort sagt er toast- og sandwichbrød altså en af de bedste opfindelser… ja, siden indpakket brød!
Og toastbrød behøver slet ikke være tørt og kedeligt. Du kan nemlig selv bage lækkert brød til dine sandwich og toasts – for eksempel med nedenstående opskrifter.
Opskrifter på toastbrød/sandwichbrød
Toastbrød/sandwichbrød
Toastbrød – hjemmelavet og lækkert
Yoghurt toastbrød
Toastbrød med havregrød
Toastbrød med surdej
Sandwichbrød
En dej – toastbrød, pizzasnegle og pestosnurrer
Toastbrød med kikærte- og kastanjemel
Opskrifter med toastbrød/sandwichbrød
Cowboytoast
Croque madame
Pariserbøf
Gammeldags pariserbøf
Hjemmelavet stjerneskud
Stjerneskud
Club Sandwich
Tunmousse uden smør
Redaktion: Vi bruger typisk denne sandwichbrødform til at bage vores brød med (reklamelink).