x
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
opskrift

Madprojekter – til dig der har ekstra tid

PER ASMUSSEN | 24. marts 2020

Tid. Vores absolut vigtigste ressource her i livet!

Guderne skal vide, at vi har en kæmpe passion for alt, der har med mad og madlavning at gøre, men hvor meget vi end elsker at nørde teknikker og bruge tid i køkkenet, så er det ikke hver dag, der er tid eller overskud til det.

Vi er helt sikkert fortalere for, at man udvider sine gastronomiske horisonter og færdigheder, men vi ved også, at det bestemt ikke er i en travl hverdag, du sætter dig for at kaste dig ud i noget helt nyt. Her vil du højst sandsynligt gerne holde madlavningen så kortvarig, som det nu engang er muligt. Sådan har vi det i hvert fald selv. Det er også derfor, vi blandt andet elsker sous vide. Med sous vide kan vi med meget få håndevendinger spise virkelig lækker mad, også når tiden er knap og overskuddet på et minimum.

 

Udnyt tiden

Når muligheden endelig byder sig for at udvide sine horisonter, er det bare om at gribe den. Personligt er vi vilde med at læse op på både nye og gamle madlavningstrends, lære nye fagudtryk, eksperimentere med diverse spændende køkkenteknikker og generelt give råvarerne lidt ekstra kærlighed. Det kan nemlig åbne op for en fager ny verden og gøre os endnu skarpere i køkkenet.

 

Lær nye teknikker og fagudtryk

Der er et væld af teknikker og fagudtryk inden for madverdenen. Nogle er mere nødvendige at kende til end andre, men vil du for alvor forfine dine evner i køkkenet, er det en god idé virkelig at gå i dybden med de forskellige begreber. Du kan eksempelvis starte med at finde inspiration i vores kogeordbog og lade din research forgrene sig herfra. 

Er du glad for at bage, kan du for eksempel styrke dine bageevner ved at få en god grundforståelse for dej, hævning og bagning. Måske du aldrig før har hørt om autolyse? Autolyse er en metode, der giver dejen mulighed for virkelig at udvikle sig og blive rigtig smidig, hvilket giver et lækkert brød med et godt bid. Det er også en metode, du kan skrive dig bag øret, hvis du vil lave den perfekte pizzabund på ægte italiensk manér.

Har du nogensinde prøve kræfter med surdej, eller kunne du tænke dig at blive rigtig skarp til at bage et flot og lækkert surdejsbrød, kunne det være en idé at dykke ned i nogle af teknikkerne bag. Bagning af surdejsbrød er en ret nørdet verden med diverse fagudtryk, og ét af disse er hydration. Hydration er bagenørdernes betegnelse for forholdet mellem mel og vand, og det er ret væsentligt for resultatet.

Og så er der de teknikker, der bare er sjove at prøve kræfter med. Molekylær gastronomi er et godt eksempel!

 

Finjustér dine skæreteknikker

Enhver kok med respekt for sig selv har styr på sine knive og de forskellige udskæringsteknikker af grøntsager. Du har måske allerede hørt om juliennebrunoise og rondelles, og disse er blot et lille udpluk af de mange forskellige måder, man kan snitte og skære sine grøntsager på.

Hvis du lærer de forskellige teknikker, kan du ikke alene blære dig med ekstraflotte serveringer og anretninger, du kan også begynde at eksperimentere endnu mere med konsistens, mundfornemmelse og smagsoplevelse. Det er rigtig nørdet – akkurat som vi kan lide det.

 

Lav alt fra bunden

I vores moderne tider er der generelt mindre tid til at stå længe over kødgryderne eller lave alting fra bunden, men det er heldigvis noget, der så småt vinder større indpas i de private hjem. Vi er som bekendt ret pjattede med smarte teknikker såsom sous vide, men vi elsker også alt, der emmer af traditioner og rigtig godt håndværk.

At lave sin egen pasta fra bunden er ikke det, de fleste kaster sig ud i på en højhellig onsdag efter 8 timers arbejde. Det er en teknik, der lige skal læres, men det er ret nemt og ligetil. Og så er det noget, du kan blive rigtig skrap til, hvis du sætter tiden af til at øve dig.

Måske du også har mod på fermentering, der jo for alvor er blevet populært. Både kimchi og sauerkraut er utroligt lækre tilføjelser til køkkenet. Eller hvad med syltning? Så bliver det næsten ikke mere mormoragtigt. Du kan lave din egen løgmarmelade eller syltede rødløgrødbeder, agurker eller svampe.

Har du længe gået med tanker om at prøve kræfter med røgning og lave dit eget pålæg eller bacon, så er det nu, du skal gribe chancen. Røgning strækker sig gerne over flere dage, og alene dét kan virke som en for stor mundfuld for mange. Har du endelig tiden, er det et skønt (og smagfuldt) hyggeprojekt at give sig i kast med.

Du kan også beslutte dig for en familieudvidelse. Ja, altså ved at starte din egen surdej. At starte en surdej er (lidt) ligesom at få et nyt familiemedlem, der skal passes og plejes, inden det kan stå på egne ben.

Hvis der er noget, vi danskere i øvrigt er gode til, når vi har ekstra tid, så er det at snacke. Sætter du dig for at lave dine egne hjemmelavede snacks, slipper du for unødige tilsætningsstoffer. Har du en dehydrator kan du eksempelvis lave skønne tørrede tomater eller sprøde chips af banan eller æble.

 

Skru ned for tempoet

Rigtig god simremad skal helst have lov at hygge sig i flere timer i gryden eller stegesoen. På den måde får du meget mere saft og kraft ud af råvarerne, ligesom udskæringer med meget bindevæv eller mange sener bliver utroligt møre og lækre.

Til daglig bliver der imidlertid skruet lidt op for tilberedningstiden, for hvem kan vente 3 – 4 timer på maden efter en lang arbejdsdag? Spaghetti bolognese – vores allesammens darling – er et skoleeksempel på en ret, der som regel laves i en lynudgave. En ægte bolognese skal dog allerhelst simre i timevis.

Brug den ekstra tid, du har til rådighed, til at give retterne og råvarerne den opmærksomhed og kærlighed, de fortjener.

 

Tøm ud og dan dig et overblik

Det er ikke usædvanligt, at der gemmer sig forskellige rester inde bagerst i køleskabet. Nu, hvor du har tiden og overskuddet, kan du gå det hele igennem og bruge de rester, du finder, til at lave en lækker “tøm-køleskabet-tærte”. Det er genialt til at nedbringe madspild og så smager det dejligt!

Skriv en kommentar


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'my_deregister_scripts' not found or invalid function name in /home/gastrof1/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 287